EMPRESES COTITZADES
Misc 25/02/2014

Service Point acusa els bancs i una consultora de bloquejar el grup

L’empresa entra en concurs de creditors i nomena nou president

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaL’empresa Service Point Solutions (SPS) va viure ahir una junta d’accionistes insòlita. El nou president, Mateo Buzzi, va criticar amb força l’actitud de la banca creditora i d’Ernst & Young, la consultora que “té el mandat de venda de les filials i que ha assessorat les entitats financeres perquè no acceptin cap de les propostes que els hem fet”. Unes propostes que són, bàsicament, el perdó del 80% del deute de 100 milions d’euros que manté des del 2007.

Buzzi, que fins a la junta d’ahir ocupava la direcció financera del grup, va detallar les acusacions contra els bancs: “Els vam oferir una ampliació de 30 milions, en la qual poguessin capitalitzar fins a 25 milions, per reduir després el pes de manera progressiva, però no van voler”. El resultat de tot aquest bloqueig ha estat la presentació de concurs de creditors, que finalment la CNMV va acceptar divendres passat. Ara falta nomenar administrador concursal. Així perilla el futur de vuit filials del grup (s’ha aconseguit concentrar el concurs de totes aquestes filials a Barcelona), que es dedica a la reprografia i la gestió documental, amb 1.700 treballadors. L’empresa alemanya ja va presentar suspensió de pagaments fa mesos i la nord-americana ja ha estat liquidada. “El que intentem és mantenir la viabilitat de l’empresa hòlding perquè segueixi cotitzant a borsa”.

Política de mínims

Davant aquesta situació, fins i tot un accionista va preguntar si no era millor liquidar l’empresa i vendre els actius. Però Buzzi va argumentar que SPS gairebé “no té immobles, perquè la seva activitat es basa en els serveis als clients”. “Per això és tan important mantenir la nostra activitat”, va afegir. L’empresa, que fa només tres anys omplia sales senceres d’hotels per celebrar les juntes d’accionistes, es va presentar ahir davant d’una trentena de socis i sense consell d’administració.

Els sis membres del màxim òrgan de govern del grup van dimitir de manera esglaonada durant els últims mesos de l’any, a mesura que l’activitat financera s’anava ressentint. L’últim va ser el mateix president, José Manuel Arrojo, fa 15 dies.

De fet, la companyia va convocar junta precisament per nomenar nou consell, però com que no hi havia candidats un dels punts del dia demanava reduir de sis a quatre el nombre de representants. Però, davant la sorpresa de Buzzi, no va ser necessari votar aquest punt de l’ordre del dia, perquè dos dels accionistes presents a la sala, que representaven quatre milions d’accions, s’hi van animar i allà mateix es van postular per entrar al nou consell.

La resta d’accionistes van acceptar de molt bon grat les dues incorporacions, amb el compromís que a partir d’aquell moment els explicarien tot el que passa a l’empresa. D’aquesta manera, el nou consell d’administració de SPS va quedar format per Mateo Buzzi com a president, i l’advocada (i creditora) Mireia Blanch, com a únics resistents de l’època anterior, que van ser ratificats; els dos accionistes incorporats, l’advocat Víctor Manuel Rodríguez i l’economista Santiago José González, i els consellers proposats per l’empresa, Mauricio Miguel Canals i Belinda Adams.

L’huracà ‘Sandy’

Les crítiques de Buzzi al sector financer també van apuntar als bancs nord-americans, que es van repartir els actius de la filial dels Estats Units, que generava beneficis, sense oferir cap opció. En aquest cas, però, hi va haver un punt de mala sort, perquè el president va explicar que l’huracà Sandy va destrossar el 2012 les oficines locals.

“L’assegurança no ho cobria tot i per un problema de 500.000 dòlars es va subhastar el que hi havia. Alguns actius es van malvendre per 100.000 dòlars”, va dir Buzzi.

stats