Publicitat
Publicitat

Andorra, el meu país

En aquest moment complicat hem de restar units, traslladar la filosofia de les institucions andorranes a la ciutadania

Ahir a la nit abans d’anar al llit mirava la meva biblioteca per escollir un llibre. D’entre tots els que tinc n’hi ha un que va atreure la meva mirada, 'Andorra, el meu país'. Un llibre que és molt més que un recull de les institucions andorranes, usos i costums, és una obra que simbolitza a la perfecció quina és la nostra filosofia com a petit Estat, un país avantguardista en molts aspectes.

Sovint quan em demanen d’explicar com és Andorra fora de les nostres fronteres, faig referència a la gran força que tenim. Explico que som una societat petita però unida que en els moments complicats ens omplim de valors i coratge per poder fer avançar el país. Recordo que la nostra història està plena de grans moments d’unitat que fan que avui tinguem un Estat lliure, democràtic i independent. Els Pariatges en són un clar exemple i el decret de Napoleó I del 1806 expressa a la perfecció la grandesa andorrana. Els andorrans humils i de muntanya de l’època s’omplen de força per poder restablir les relacions polítiques entre Andorra i França, trencades després de l'any 1789, per seguir garantint la validesa i la utilitat del Coprincipat.

M’agrada exposar i transmetre el missatge que Andorra està formada per un equilibri de poders, 'Checks and Balances', on totes les institucions es complementen i s’entrellacen. Un equilibri que es trasllada a la figura del Cap d’Estat amb els Coprínceps, entre comuns i on les parròquies donen vida al Consell General des de la Creació del Consell de la Terra el 1419.

En aquest moment complicat hem de restar units, traslladar la filosofia de les institucions andorranes a la ciutadania. Això ens permetrà tenir una societat unida i unes formacions polítiques que caminen donades de la mà, restar units és la via a seguir per poder defensar els interessos i la credibilitat d’Andorra. Hem de treure pit i demostrar quins són els nostres valors, expressar que la nostra unitat farà avançar Andorra per poder sortir reforçats en moments difícils, així ho hem fet sempre.

Cal recordar als nostres veïns el que realment som, un petit país amb una gran trajectòria i sobretot amb una ciutadania compromesa. No em cansaré de recordar que la gran tasca que s’està fent en aquest país des de fa tants anys té un objectiu primordial, fer d’Andorra un Estat transparent que generi confiança a nivell internacional. Penso que aquest és el camí, i així ho comparteix el Govern i les institucions internacionals que aplaudeixen la tasca de l’Executiu i l’INAF.