Opinió 05/09/2015

Europa, reptes de futur

La decisió que haurà de prendre Andorra en un futur no gaire llunyà sobre l’acord d’associació és una de les més importants dels seus més de 700 anys d’història

i
Marc Ballestà
2 min

Aquesta setmana s’ha celebrat la 32a Universitat d’Estiu d’Andorra amb el títol “Europa, reptes de futur” i és que si en la política andorrana històricament hi ha hagut un tema en boca de tots els sectors i que a més tindrà un impacte directe a tots els nivells, aquest és el futur encaix d’Andorra a Europa.

Aquest ha estat el tema triat per la Universitat d’Estiu d’Andorra, com molt bé va explicar el cap de Govern, no per ser usat com a altaveu de la posició del Govern, sinó per l’evolució històrica i les accions dels diversos executius de diferent color que ens han portat a aquest moment crucial, en què s’està negociant un acord d’associació.

Aquestes jornades han servit perquè diverses persones, de reconegut prestigi en els seus àmbits, donessin la seva visió del que suposa la Unió Europea, el context en què sorgeix i a què dóna resposta, la seva evolució, els organismes que en formen part, el seu encaix en el mercat global, i finalment quina relació hi podria tenir Andorra i quins avantatges i inconvenients li podria suposar.

L’objectiu de la Universitat d’Estiu d’Andorra és la de, a través de l’exposició per part d’experts dels temes que conformen la matèria, poder crear un clima de reflexió, diàleg i contraposició de postures que permetin a tothom poder generar la seva opinió.

Que la informació arribi a la gent és la base de la democràcia. Només un poble que té tota la informació pot exercir plenament els seus drets democràtics. És l’obligació de les institucions públiques fer arribar aquesta informació, però també ho és dels diferents partits polítics, mitjans de comunicació i altres actors rellevants de la nostra societat.

La decisió que haurà de prendre Andorra en un futur no gaire llunyà sobre l’acord d’associació és una de les més importants dels seus més de 700 anys d’història. Aquesta cal que es basi en el raonament pausat i l’anàlisi profunda, i no en la por del moment que puguin estar fomentant alguns. Com bé va dir el cap de Govern en la clausura del seu discurs, “les pors d’avui poden ser l’infern dels nostres fills”.

stats