Glopades

A l’estiu s’acostumen a produir una successió de notícies del mateix tema com ara els decomisos de diners procedents d’Andorra a ciutadans alemanys a Bellver de Cerdanya

La informació a l’estiu va a glopades. Incendis forestals, ofegats a la platja, cornejats per bous, practicants del ‘balconing’, violència domèstica o rescats a la muntanya. En poc espai de temps surten diverses notícies relacionades amb el tema. Després no se’n parla durant dies fins a la seva reaparició. O no.

Potser serà el cas dels decomisos de diners procedents d’Andorra per part de la Guàrdia Civil a ciutadans alemanys a Bellver de Cerdanya. Això sí que té intriga i no l’ensucrat quart volum de la saga ‘Millennium’ que ens il·lustra, a l’estil viquipèdia, sobre la memòria eidètica (fotogràfica) o sobre el paper de les hormones masculines en l’activació de l’autisme a l’embrió.
És, sens dubte, més apassionant la lectura de les notícies sobre les intervencions de diners. El 6 d’agost van ser 19.200 euros amagats en un vehicle conduït per un ciutadà alemany. Un compatriota seu va ser ‘sorprès’ el dia 12 amb 12.700 euros, i el 25, a un matrimoni de la mateixa nacionalitat els van intervenir 32.000 euros. La notícia de l’Agència Catalana de Notícies explica que els agents de la Guàrdia Civil van fer aturar el vehicle i que els seus ocupants van manifestar que provenien d’Andorra,.

Davant les incoherències en les seves respostes van inspeccionar el turisme i van descobrir els diners en bitllets de 100 i 50 euros entre les pertinences. A banda dels possibles comentaris sobre les curioses coincidències, sobre l’anomenat ‘mínim de supervivència’ amb el qual van poder continuar el viatge i de la ironia que a ciutadans del país més poderós d’Europa els decomissin els diners en un poble de la Cerdanya, queda clar que, a Catalunya, la Guàrdia Civil encara té capacitat per actuar.

Aquestes tres paraules signifiquen en alemany ‘handlungsfähigkeit’. Quasi tan impronunciable com el cognom de l’autor del quart volum de ‘Millennium’.