Opinió 24/11/2014

El domini de la llengua

Davant de propostes que conviden a escapçar la llengua, en tenim d'altres que ens proposen enriquir-nos i dominar l'idioma de forma lúdica i entretinguda

i
Albert Roig
1 min

Òscar Dalmau fa d'excel·lent mestre de cerimònies d'El Gran dictat', el programa que diàriament ens ofereix la Televisió de Catalunya i que ens enriqueix en el domini de la llengua amb un format lúdic i entretingut. Màrius Serra ens aporta les sempre tan lúcides propostes de l'Enigmàrius de forma diària a Catalunya Ràdio. També ho fa a través del joc de la seva creació Verbàlia o dels mots encreuats a 'La Vanguardia'. Per no remuntar-nos a l'Scrabble en català de l'enyorat Tísner. Aprendre català, dominar la llengua, és sinònim també de passar-s'ho bé, tal com fèiem jugant al 'penjat' els que ens assèiem al darrere de tot de la classe mentre entràvem en la monotonia relatora del professor.

A Andorra fa vuit anys que se celebra el Dictat Nacional. Un concurs en el qual enguany han estat més de 1.400 els participants, i poc més de 200 han arribat a la final. Hi han pres part alumnes de secundària de tots els centres educatius dels tres sistemes. Només constatar aquestes xifres és tot un èxit. Però també és un clar exemple que si les coses es fan bé, si l'aposta és atractiva, els joves s'hi enganxen i, a més, demostren, com ho han fet enguany, tenir un bon nivell de català. I això, malgrat que sovint l'ús de les noves tecnologies i de les xarxes, la missatgeria instantània i els xats diversos, convidin més a escapçar la llengua que no pas a reivindicar-la.

stats