Política 14/04/2018

Bartumeu adverteix que França "no té confiança" en la paraula andorrana

SDP celebra el Consell Nacional i continua apostant per fer llistes transversals a les parròquies

E. J. M.
4 min
El president d'SDP, Jaume Bartumeu, durant la compareixença posterior al Consell Nacional del partit. / E. J. M.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) està preocupat pel "deteriorament de les relacions històriques amb França". El president del partit, Jaume Bartumeu, considera que és "preocupant l'evolució negativa que han tingut les relacions amb el país veí des del 2011. Fins aleshores eren bones, però en set anys s'ha invertit el cicle". Bartumeu ho ha advertit aquest dissabte al migdia, després de la celebració del Consell Nacional d'SDP.

Els membres de la formació política n'han parlat, i han lamentat la situació. De fet, Bartumeu ha argumentat que la visita del ministre d'Acció i Comptes públics francès, Gérald Darmarin, va ser per "renyar" el Govern i fer-li firmar "el manual d'instruccions" de com ha d'actuar la duana per frenar el contraban de tabac. Bartumeu ha manifestat que el Govern no diu la veritat davant aquest tema, i ha afegit que "França no té confiança en la paraula andorrana". De fet, per a l'ex-cap de Govern (2009-2011), l'executiu és "hipòcrita" quan manté que a les negociacions amb la Unió Europea (UE) no es toca la sobirania fiscal, ja que França ha imposat una rebaixa del preu del tabac per reduir-ne el diferencial, si no que mantindrà el seu vet a Andorra en l'acord d'associació amb la UE. Segons Bartumeu, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, va admetre en la seva última compareixença a la comissió legislativa d'Exteriors que el tema del tabac ha frenat la negociació.

Llistes transversals parroquials

Un altre dels temes tractats al Consell Nacional d'SDP ha estat la proposta de fer llistes transversals parroquials per a les pròximes eleccions generals. Els progressistes continuen amb la mà estesa cap als liberals i els socialdemòcrates, però manté una recerca activa d'independents, de tots els sectors de la societat, perquè formin part de les llistes de consens. Amb tot, Bartumeu ha puntualitzat que ara les converses estan aturades a causa del trencament dins del grup parlamentari liberal, i SDP entén que necessiten el seu temps per readaptar-se a la nova situació. El president d'SDP ha aclarit que, en cap cas, parlarà amb Unió Laurediana (UL), ja que està clar que "UL està plantejant la refundació de la santa aliança que van formar el 2011 contra nosaltres, quan governàvem" i, per tant, "un acord polític amb Josep Pintat és inviable".

Bartumeu és "optimista" per quan arribi l'hora de formar les llistes parroquials transversals, i ha garantit que a les converses no hi van amb cap programa tancat ni cap imposició. El progressista ha insistit que amb la gent que ha parlat ha constatat "l'assentiment que el 'Govern dels millors' ara és el 'Govern dels embolics'", i la situació s'ha de redreçar amb "una força central".

També ha precisat que, ara per ara, per a SDP no és una prioritat decidir qui encapçalarà la llista nacional.

Transferències i temes d'actualitat

D'altra banda, SDP no donarà suport al Projecte de llei de modificació de la Llei de transferències comunals que acaba d'entrar el Govern a tràmit parlamentari. Bartumeu ha explicat que el cap de Govern manté "un escenari d'engany permanent", ja que va afirmar que tots els comuns estaven d'acord en el repartiment a parts iguals de la quantitat impugnada pel Tribunal Constitucional, quan ni Andorra la Vella ni Sant Julià de Lòria ho comparteixen (tot i que ho acaten). El president d'SDP ha dit que "cal una nova llei de dalt a baix, per trobar una solució justa i acordada" i, per tant, "no hi podem donar suport".

Quant al reconeixement de la capitalitat d'Andorra la Vella, Bartumeu ha subratllat que la Constitució ho diu ben clar i, per tant, ha opinat que ha de rebre el que li toca "segons la població, el trànsit, els serveis, etcètera", perquè "els costos de la capital s'han de compensar". "Ser capital ha de tenir conseqüències jurídiques i econòmiques", ha resolt. El president d'SDP també ha considerat que la cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, té una postura "contradictòria i incoherent", ja que reclama més transferències per a la capital mentre defensa el projecte de DA.

Tampoc convenç a SDP el Projecte de llei de la Funció Pública, que ha entrat a tràmit parlamentari sense el suport dels sindicats. Dilluns que ve, SDP es reunirà amb els representants del funcionariat. El que està clar és que el text presentat per l'executiu és "el resultat d'un govern autoritari que ha posat el focus en la ruptura social", ha conclòs Bartumeu.

D'altra banda, Bartumeu ha avançat que el conseller general per SDP, Víctor Naudi, no votarà a favor de la presa en consideració de la Proposició de llei de funcionament dels comuns presentada pels socialdemòcrates, que es discutirà la setmana que ve al Consell General. L'argument és que el text ha estat preparat a corre-cuita, sense comptar amb l'opinió de Naudi. SDP està a favor de reformar el funcionament dels comuns, però no vol "un pedaç".

Finalment, Bartumeu ha insistit que les males relacions amb França demostren que s'ha trencat, a favor d'Esoanya, l'equilibri que marca la Constitució amb els dos països veïns. Quant a la situació que s'està vivint a l'Estat espanyol amb el procés català, l'excap de Govern només ha volgut recordar que ha estat l'únic que va clamar públicament contra la violència i la vulneració de drets humans exercida durant el referèndum de l'1 d'octubre, que es va posicionar "a favor de la democràcia" i que és "intolerable que tornin a sortir les porres".

stats