Política 19/03/2019

Bartumeu descarta els terminis de la UE per a l'acord d'associació

Defensa que l'acord marc no se signarà perquè tant a Andorra com al Parlament Europeu s'haurà acabat de sortir d'unes eleccions

M. Pérez
3 min
El president i el cap de llista de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu i Josep Roig, durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts. / M. P.

Andorra la VellaL'eurocambra va donar llum verda el 13 de març a l'informe intermedi que va elaborar el diputat i ponent permanent del Parlament Europeu, Juan Fernando López Aguilar, per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra, Mònaco i San Marino. Durant el debat de l'aprovació del text, el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimic, va subratllar la demanda de la Comissió Europea d'enllestir "l'acord marc" el pròxim mes de juny i utilitzar els dos pròxims anys per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari. Tot i això, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha declarat aquest dimarts que "estem convençuts de què no se signarà res", ja que "a Andorra acabarem de sortir d'unes eleccions" i el Consell General i el Govern es trobaran "en fase de reorganització". A més, el 26 de maig també se celebraran les eleccions al Parlament Europeu.

D'altra banda, Bartumeu ha encoratjat la tasca de López Aguilar. "Ens ha ajudat molt i ha anat en la línia que compartim i ens veiem reflectits amb el que diu", i les paraules del diputat europeu confirmen que "la nostra orientació política estratègica de futur de país és la bona". Tanmateix, el líder progressista ha posat en relleu que "hi hauria un terratrèmol de greus conseqüències" si finalment aquesta signatura es dugués a terme i s'ha mostrat crític quan ha dit que "fer una declaració d'intencions costa poc, però això no és el compromís de base de l'acord d'associació" que, en aquests moments, "encara està molt verd".

Nou lema per a les eleccions

La roda de premsa celebrada aquest dimarts també ha servit per a donar a conèixer la imatge de la campanya que lluirà el lema 'Sí al progrés'. En aquest sentit, el cap de llista del partit, Josep Roig, ha definit que aquest lema es tradueix en "sí a la construcció d'una Andorra social, progressista i positivament europea" que estigui compromesa amb els drets de les persones i el seu benestar garantint el dret a tothom a gaudir d'un habitatge digne, situar la pensió mínima de jubilació al nivell del salari mínim, garantir unes condicions laborals dignes per als treballadors del país, erradicar la violència de gènere i la domèstica envers les dones i els infants, i garantir un sistema d'educació i salut "que sigui de qualitat", així com protegir aquelles persones que són més vulnerables.

A més, Roig opta per la construcció d'una Andorra moderna, que s'adapti als nous temps "amb un sistema econòmic fort" que serveixi per facilitar el benestar de les persones i que estigui al seu servei i assentar així unes bases d'una economia "duradora i diversificada".

D'altra banda, pel que fa a Europa, el candidat ha defensat que els empresaris han de poder accedir a un mercat únic europeu "amb unes condicions que siguin favorables" i, per aconseguir-ho, "hem de dir sí a posar a disposició de totes les forces polítiques, sense cap mena d'excepció i sotmetent a debat, les línies mestres que ens han de guiar" en aquest acord d'associació. A més, ha mostrat la voluntat del partit per demanar a la UE "l'establiment d'una zona especial pirinenca" que permeti reforçar la col·laboració econòmica d'Andorra amb les regions franceses i espanyoles. "Sí al progrés, sí a Andorra", ha finalitzat.

D'aquesta manera, els dos membres de Progressistes-SDP han declarat que lluny "del panorama força desolador en l'àmbit social que ens deixa DA", un dels pilars bàsics del seu programa "i que genera un gran compromís" és la part social que no es pot aconseguir "si no hi ha una economia forta, diversificada i al servei de les persones".

Quant als cartells, Bartumeu ha presentat el que conformarà la campanya nacional amb Roig com a protagonista, tot i que "també hi haurà un altre amb els 14 candidats" i un tercer de territorial, que canviarà a cada parròquia amb la imatge dels dos representants del partit.

stats