Política 03/04/2019

Demòcrates proposa un fons publicoprivat per finançar projectes emprenedors

També volen fomentar “les sinergies entre la Universitat d’Andorra, Actua i el Niu”

M. F.
2 min
El número catorze de la llista nacional de DA, Cèsar Marquina, i la número cinc, Ester Molné, davant l'edifici on hi ha el Niu d'Andorra Telecom. / M. F.

La MassanaDemòcrates vol impulsar l’emprenedoria i la innovació i per aquest motiu proposen la creació d’un fons publicoprivat per poder finançar projectes que vagin en aquesta direcció. “Defensem i impulsarem projectes d’emprenedoria i innovació”, ha destacat el número 14 de la llista nacional, Cèsar Marquina, subratllant que precisament un dels “aspectes clau” perquè aquestes empreses puguin tirar endavant és el finançament.

D’aquesta manera, la formació taronja creu que cal fomentar “les sinergies entre la Universitat d’Andorra, Actua i el Niu”, l’acceleradora i incubadora d’empreses d’Andorra Telecom, per “garantir la transferència de coneixement” entre les tres parts i facilitar el naixement i el creixement d’aquest tipus d’empreses innovadores i emprenedores ja que poden “ser un motor” de la diversificació econòmica.

Des de la formació són conscients, però, que un dels “punts més complicats” perquè aquest tipus d’empreses es posin en marxa és el finançament i tot i que aquest sol ser, en aquest casos, privat, des de DA proposen aquest fons publicoprivat per donar accés a ajudes a les empreses que compleixin uns criteris.

Marquina, que ha fet aquestes declaracions acompanyat de la número cinc, Ester Molné, tot just davant del Niu d’Andorra Telecom, ha recordat que aquest és un projecte de la companyia de telecomunicacions que s’emmarca en el seu vessant de responsabilitat social corporativa. Ha reconegut que “costa arrencar” i més perquè no hi ha una cultura sobre l’emprenedoria i la innovació, però que porta ja un parell d’anys funcionant. El model, ha afegit, està constantment revisant-se per garantir la seva sostenibilitat i que no sigui només un projecte que depengui d’Andorra Telecom sinó que acabi esdevenint “un motor de les empreses tecnològiques emergents” perquè això acabi contribuint al teixit empresarial i econòmic del país.

Sobre la companyia de telecomunicacions, Marquina ha destacat que un dels reptes serà defensar en les negociacions amb Europa el manteniment del monopoli. A més, ha afegit, caldrà que per “mitigar la caiguda” dels ingressos per itinerància es continuï negociant amb els operadors de tal manera que es pugui mantenir els ingressos per aquest concepte entre els 20 i els 24 milions. Un altre dels eixos serà continuar treballant per la diversificació, “recercant oportunitats que permetin garantir ingressos recurrents” en cas de la davallada dels de la itinerància.

Quant al repartiment dels dividends d’Andorra Telecom en el futur, Marquina ha negat que arran que en els darrers anys s’hagin repartit el 100% això hagi “descapitalitzat” la companyia, ja que ha subratllat que “els diners de caixa són molt significatius” i ha afegit que és complicat saber si s’optarà per aquesta mesura o no, ja que caldrà veure quines són les necessitats. “En qualsevol empresa privada no s’entendria” que els accionistes no poguessin recuperar part o la totalitat dels dividends “en funció de les necessitats”, ha remarcat, i més quan les inversions i la depesa corrent ja estan satisfetes, com és el cas d’Andorra Telecom.

A l’últim, i sobre la proposta de la zona franca, Marquina ha subratllat que la proposta demòcrata es basa en un espai per a la importació i la reexportació d’aquelles empreses que es dediquin al comerç electrònic. En aquest sentit, ha mostrat els seus dubtes sobre altres propostes, com la d’UPA, que proposa una zona on les empreses es podrien instal·lar i ha conclòs que ho haurien d’explicar “molt més”.

stats