Política 06/09/2018

Joan Blasi substituirà Altimir com a interventor a Sant Julià

La majoria comunal es trenca i Barbero i Teruel avisen que no votaran en clau disciplina de partit si no són informades amb temps

Ara Andorra
3 min
Joan Blasi durant una roda de premsa com a secretari d'Estat de Funció Pública. / ARXIU

Andorra la VellaMalgrat que el traspàs encara no s'ha fet oficial, fonts comunals han confirmat que amb tota probabilitat Joan Blasi serà el nou substitut del fins ara dimissionari interventor del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Maria Altimir. De fet, les mateixes fonts han assegurat que ambdós ja s'han trobat per començar a fer el traspàs que es farà oficial de manera “molt ràpida”. Blasi era fins ara l'interventor delegat del Govern i en la primera legislatura de DA va ser nomenat secretari d'Estat de Funció Pública a les ordes de l'aleshores ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Va ser el maig de l'any passat quan va ser cessat d'aquest càrrec a causa de la reestructuració del ministeri quan Eva Descarrega en va agafar la cartera. De la mateixa manera que Altimir, Blasi també es troba entre els encausats per la Batllia que estudia les irregularitats al SAAS.

D'aquesta manera, el comú lauredià busca posar la tireta sobre la ferida el més aviat possible i així tancar un nou episodi que ha posat sobre la taula, novament, el malestar que hi ha dins de la corporació. De fet, arran de les últimes notícies aparegudes al voltant de la dimissió d'Altimir i també abans que aquesta és fes pública, la consellera de Social, Francesa Barbreo, ha decidit que deixarà de votar en clau disciplina de partit. “No té sentit que si no formo part de la junta de govern i se'm comuniquin les decisions tres dies abans de cada consell de comú, com a la minoria, voti sempre a favor de tot”, ha argumentat en declaracions a l'ARA Andorra Barbero. D'aquesta manera, la consellera ha avisat que a partir d'ara tots aquells aspectes que siguin de vital importància per Sant Julià i no pugui tenir informació clara i no es pugui debatre el tema amb la resta de membres de la majoria votarà en contra o s'abstindrà. “Si em tinguessin en compte aniria a mort amb la majoria”, ha afirmat. La titular de Social s'ha mostrat contrària al ràfting i a la instal·lació d'una tirolina a Naturlàndia perquè “no hi trobo cap sentit”.

En una línia semblant, però no tant decidida, també s'ha mostrat la consellera de Turisme, Meritxell Teruel, que tampoc forma part de la junta de govern malgrat ser membre de la majoria comunal. “A partir d'ara miraré el que voto i tot allò que no em sembli beneficiós per la parròquia estudiaré què fer”. Per altra banda, Pere Pràxedes, que és el tercer conseller de la majoria que no forma part de la junta de govern, ha tancat files amb la corporació i ha dit que continuarà remant “a favor de les decisions que es prenguin” i ha apuntat que “cadascú és lliure” de fer el que cregui.

Un comú masclista

La situació d'apartar aquests tres consellers de les juntes de govern no és nova. De fet, des del principi de mandat ja es van establir aquest rols, però les conselleres expliquen que es pensaven que les dinàmiques serien diferents i que es podrien discutir els temes en les reunions de la majoria, però res més lluny de la realitat. “La situació cada vegada ha anat a pitjor, al cònsol li és completament indiferent el malestar que nosaltres patim i a les dones ens tenen arraconades i com simples figuretes”, ha declarat Barbero, que ha titllat la corporació de masclista ja que són les úniques dones que formen part de la majoria i estan excloses de les juntes de govern. Una situació que en el seu moment, el conseller de Cultura, Josep Roig, va defensar per representar tots els corrents de la coalició de Laurèdia en Comú en les junts de govern (SDP, DA, independents i simpatitzant del PS).

Barbero es resigna i dona la batalla per perduda. “Ara no canviarà res i la nostra feina se centra en atendre el millor possible les conselleries que ens pertoquen”. La consellera també relata un estat de decepció. Recorda que va ser molt difícil derrotar Unió Laurediàna i que van entrar al comú “amb molta il·lusió” amb la voluntat d'obrir la corporació a la ciutadania, “però al final s'han reproduït els mateixos tics que abans”. Per aquest motiu, Barbero aposta per no repetir la coalició. “Després dels quatre anys no repetiria”. Tot i això, la membre de DA ha apuntat que el partit encara no s'ha reunit en clau local. A curt termini queda decidir què farà el partit de cara a les eleccions generals.

stats