Política 04/12/2018

Els liberals, convençuts de poder estar presents a les set parròquies

Gallardo parla de “nova etapa” i d'un posicionament ideològic que se situa amb visió de “progrés” econòmic i social

M. M.
3 min
Els tres conseller generals de L'A durant la roda de premsa en el marc de l'esmorzar amb la premsa. / M. M.

Andorra la Vella“El pacte amb el PS avança bé”. Així ho ha apuntat aquest dimarts el president i candidat a cap de Govern de Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo, que ha volgut deixar clar que la formació treballa per estar present a les set circumscripcions territorials de cara a les eleccions de la primavera. “Tot apunta que tindrem llista a totes les parròquies, ja sigui amb coalició amb el PS o en solitari”, ha afirmat Gallardo. En aquest sentit, ha detallat que s'està molt a prop de tancar un acord a Sant Julià de Lòria i Canillo amb els socialdemòcrates. Lluny d'arribar a un pacte queden les circumscripcions de la Massana i Ordino, on tot apunta que la formació liderada per Gallardo es presentarà en solitari més independents.

Allà on l'entesa amb el PS ja és una realitat (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp), ja s'estan treballant noms i candidats, però no ha volgut desvetllar cap incògnita tot i que s'ha mostrat favorable a poder saber les cares abans de les vacances de Nadal, com van apuntar els companys de coalició.

El líder de L'A ha defugit definir si el fet de presentar-se sols en unes parròquies i conjuntament amb el PS en altres és una contradicció. “No estem en aquest escenari i no hi vull pensar”. Tot i això, ha insistit que “la governabilitat passa per ser presents a tot arreu i la capacitat hi és”. El president liberal ha acabat de reblar el clau i ha tret pit: “Guanyar les eleccions és factible i tenim més suports que mai”. Gallardo també ha insistit que “modestament però amb la veu clara” ells són el “canvi” que reclama la ciutadania al capdavant del Govern en la manera de gestionar, interactuar i fer política per construir “un projecte transversal i que serveixi per seduir l'electorat”.

En referència a la llista de la Massana, la consellera general i membre de Ciutadans Compromesos de la Massana (CC), Judith Pallarés, ha explicat que aquest dilluns hi va haver reunió de la formació local de CC per decidir quina postura agafaven en relació a les eleccions generals. Malgrat que no s'ha acabat de tancar, tot apunta que es donarà llibertat individual perquè cadascú doni suport a la llista que cregui més oportuna, afirmant de manera implícita que la mateixa Pallarés formarà part de la possible llista liberal i els seus companys de CC, Carles Naudi i Carles Camp, donaran suport a la tercera via liderada per Josep Pintat.

Un gir cap al “progrés”

Encara en el marc de les eleccions, la formació ha apuntat que porta un any treballant amb la mirada posada als comicis per intentar “sumar gent al projecte” i obrir el posicionament ideològic per posar-lo en un corrent de “més de progrés”. Per tot plegat, Gallardo defensa que Liberals es presentarà com una opció “moderada i que defensa llibertats individuals i el progrés econòmic i social”. En clara referència a la fuga dels excompanys que ara lidera Pintat i també picant l'ullet als socis de coalició territorial, el líder liberal ha parlat que la “nova etapa està clarament més atenta perquè el progrés econòmic es redistribueixi de manera justa i equitativa per tots aquells que viuen a Andorra”.

Lluny de veure les cinc possibles formacions que es presentaran a la llista nacional de les eleccions com un aspecte negatiu i de rivalitat, Gallardo ha apuntat que és un fet positiu. “És un escenari molt atomitzat, però és bo que hi hagi molta oferta i esperem que això permeti augmentar la participació”. El president liberal ha qualificat la legislatura “d'atípica”, tant per l'inici de legislatura amb el cas BPA, com pel final que està sent “tens” i amb una “pressió” que ha anat 'in crescendo' des de la tardor d'enguany i sobretot arran de la demanda de la majoria per tramitar les tretze lleis en caràcter d'urgència. “Les comissions no són un camp de batalla, però hi ha tensió i cal recuperar la bona dinàmica”, ha apuntat Gallardo.

Finalment, els tres consellers generals, en el marc d'un esmorzar amb la premsa, han volgut deixar clar que malgrat el trencament del grup parlamentari han seguit fent la feina que els pertoca. En el darrer any han tramitat 45 preguntes al Govern, 34 d'orals i 11 d'escrites, i un total de 29 demandes d'informació. Precisament, en la següent sessió de control, que se celebrarà el proper 13 de desembre, la formació posarà sobre la taula sis qüestions, entre les quals destaquen preguntes relacionades sobre les dades que va presentar Estadística en relació al preu mitjà del lloguer de l'habitatge, i el cost que assumirà l'Estat per l'organització de la Cimera Iberoamaricana 2020.

stats