Política 10/09/2019

López retreu al Govern que s'hagi "centrat a fer nomenaments"

Sobre la problemàtica de l'habitatge critica que "no fan absolutament res" i que no hi hagi "mesures estructurals"

Ara Andorra
3 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata (PS) Pere López valorant el discuts de Roser Suñé. / A. S.

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha estat molt crític a l’hora de fer balanç dels primers mesos del Govern de coalició format per Demòcrates (DA), Liberals d'Andorra (L'A) i Ciutadans Compromesos (CC). Així, ha afirmat que l’inici de legislatura ha estat marcat bàsicament "pels escàndols" i per un executiu "centrat a fer nomenaments" i, amb una "actitud de clientelisme polític", veure qui pot "col·locar més amics" en comptes de treballar per resoldre els grans problemes dels ciutadans com ara la greu problemàtica que es viu al mercat de lloguer d’habitatge.

Així ho ha assegurat López aquest dimarts durant l’entrevista concedida al programa 'Ara i aquí' de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). "Vivim un inici de legislatura marcat per escàndols i per la mala gestió d’un govern centrat a fer nomenaments i amb una actitud de clientelisme polític", ha denunciat el parlamentari socialdemòcrata, tot lamentant que, en canvi, des de l'executiu "no es pren cap decisió sobre els problemes de la gent". Així, ha indicat que la tasca feta des de l’edifici administratiu "sembla una cursa per veure qui pot col·locar més amics als llocs del Govern". En aquest sentit, ha posat en relleu que entre ministres i secretaris d’Estat, gairebé s’iguala el nombre de consellers generals. També ha deixat clar que les polèmiques amb Salustià Chato o Juli Minoves –per la possibilitat de ser nomenat ambaixador a Nova York– "hi són i estan bloquejant les actuacions del Govern". "No entenem aquesta defensa d’una situació que no la té: hi ha un incompliment legal greu, continuat, voluntari i conegut", ha manifestat López sobre el cas Chato, tot remarcant que aquestes infraccions són "incompatibles amb tenir un càrrec de responsabilitat al més alt nivell".

Sobre l’esllavissada viscuda a l’agost a la zona del Punt de Trobada, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha recordat que podria haver tingut conseqüències molt més greus i, per això, ha remarcat que, al seu entendre, "el Govern ha intentat espolsar-se la responsabilitat cap al comú i cap als propietaris" quan "en matèria de protecció civil aquesta és exclusiva de l’executiu". Per això, ha avançat que s’analitzarà tota la documentació demanada ara fa uns dies i que probablement hi haurà preguntes sobre la qüestió de cara a la propera sessió de control, ja que “és un tema que cal aclarir”. També ha avisat que hi ha altres terrenys amb risc i, per tant, “algú ha d’assegurar que no poden suposar un perjudici pels ciutadans”.

López també s’ha mostrat especialment crític amb la situació del mercat de lloguer i amb la inacció del Govern. En aquest sentit, ha apuntat que és molt probable que des del grup es doni suport a la proposta de tornar a prorrogar els contractes que s’hagin de renovar de cara al 2020, tot i no amagar que “no deixa de ser un pedaç a una política d’habitatge que continua sent, tot i la greu situació que hi ha al país, inexistent”. I és que, ha afirmat, “no fan absolutament res”, tot remarcant que “no hi ha mesures estructurals sobre el problema”.

Des del Partit Socialdemòcrata s'ha reivindicat la manera com ells han afrontat aquesta qüestió de l'habitatge, recordant que han presentat "una llei en positiu" (la que preveu invertir part dels fons de reserva de la CASS en pisos), demanant a la resta de grups que "la prenguin en consideració”. López ha fet una crida als altres grups parlamentaris, en especial als que donen suport al Govern “a demostrar que realment volen solucionar el problema” i, per tant, a permetre, acceptant el text a tràmit, “que es pugui analitzar i mirar de millorar”.

Precisament sobre aquesta qüestió de l'habitatge, des del PS han presentat una pregunta al Govern per saber si hi ha la intenció de fer "un veritable estudi dels preus de lloguer dels habitatges", per tal de conèixer de forma creïble quins són els preus reals.

stats