Publicitat
Publicitat

Martí parla d'un "poble global" davant les Nacions Unides

El cap de Govern explica les negociacions per l'acord d'associació amb la UE davant l'Assemblea General de les Nacions Unides i aposta per la cooperació global –especialment davant la crisi dels refugiats o l'escalfament global

El cap de Govern, Toni Martí, ha començat el seu discurs d’aquest divendres davant l’Assemblea General de les Nacions Unides fent referència a la història “de l’aïllament a l’obertura” d’Andorra i anunciant la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, que vol que “fixi uns horitzons estables de prosperitat i oportunitats per als nostres ciutadans”. Al discurs, que juntament amb la jornada d’aquest divendres tanca la participació de Martí i del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a la 70a Assemblea General, també ha fet referència a altres temes, però. El cap de Govern ha confirmat el compromís d’Andorra amb l’acollida dels refugiats sirians, la importància de controlar l’escalfament global, o la declaració política impulsada per França i Mèxic per reformar el Consell de Seguretat per suspendre el veto en casos d’atrocitat de masses.

“Cap país no pot pretendre solucionar els problemes del món de manera unilateral”, són les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, que ha citat Toni Martí en el seu discurs. El cap de Govern ha assegurat que Andorra “comprèn el significat profund d’aquestes paraules” i ha posat en relleu l’esforç del país per anar des de “l’aïllament cap a l’obertura”. Martí ha assegurat que el Principat va homologar el seu sistema institucional els anys 70 i 80 i que la seva generació serà la responsable de l’homologació del sistema econòmic.

En aquest sentit ha insistit en l’acord d’associació amb la Unió Europea com una aposta per un món més interrelacionat, més obert i amb vincles econòmics. “Andorra està negociant en aquests moments un acord d’associació amb la Unió Europea que fixi uns horitzons estables de prosperitat i oportunitats per als nostres ciutadans”, ha anunciat a l’Assemblea el cap de Govern. Segons Martí aquesta obertura és també “una aposta per la pau i per la concòrdia”.

A banda d’això, Martí ha expressat la voluntat d’Andorra de comprometre’s amb la declaració política impulsada per França i Mèxic sobre la suspensió del veto –que ostenten Rússia, Xina, França, Regne Unit i els EUA– en el Consell de Seguretat, exclusivament en els casos de violència massiva. Poc després el cap de Govern ha afegit que Andorra, “des de la seva modèstia” formarà part de la solució global davant la crisi dels refugiats sirians. “Ser un estat de reduïda dimensió territorial no és gens incompatible amb la lluita contra les atrocitats de guerra”, ha afegit el cap de Govern, que ha criticat també el fet que no s’hagi donat una resposta a temps a la crisi.

D’altra banda, el cap de Govern ha explicat la importància per a Andorra d’aprofundir en la lluita contra l’escalfament global i ha animat tots els països a fer la seva contribució a la Conferència dels Estats part al Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (la COP 21), que se celebrarà al desembre a París, cosa que ja ha fet el Principat. “A vegades fa la impressió que a la comunitat internacional hi ha poca sensibilitat als problemes nacionals i que a les polítiques nacionals els falta visió global”, ha lamentat el cap de Govern.

Altres reunions

El servei de Comunicació del Govern ha recordat que durant aquesta setmana Martí i Saboya “han aprofitat per celebrar diverses reunions bilaterals amb altres caps d’Estat i de govern així com ministres d’Afers Exteriors de països presents a la 70a Assemblea General, principalment amb estats membres de la Unió Europea”. Segons s’ha explicat des del Govern, Martí i Saboya també han tingut ocasió d’abordar les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea sobre l’acord d’associació, així com altres qüestions d’interès bilateral. En l’àmbit bilateral el cap de Govern s’ha reunit amb els presidents de Bulgària i de Croàcia, i el ministre Saboya s’ha trobat amb un total de 21 ministres d’afers exteriors d’entre els quals els de Portugal i Liechtenstein, amb els quals Andorra ha signat sengles convenis per evitar la doble imposició; els de Mònaco i San Marino, amb els quals ha debatut sobre el procés negociador amb la Unió Europea; i amb els de la Santa Seu, Hongria, Suïssa, Luxemburg, Suècia, Colòmbia, Eslovàquia, Bèlgica, Itàlia, Xipre, Islàndia, Colòmbia, Nova Zelanda, Kazakhstan, Kirguizistan, Polònia i Romania.

El cap de Govern ha assistit a la reunió presidida pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, per reforçar la cooperació sobre la migració i els moviments de refugiats des de la perspectiva de la nova agenda per al desenvolupament. Al llarg dels actes de l’Assemblea General, el cap de Govern ha conversat amb el mateix secretari general, amb l’alta representant europea per Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, i amb el ministre francès d’Afers Exteriors i Desenvolupament Internacional, Laurent Fabius.

Per la seva banda, Saboya ha pres part de la cimera per a l’adopció de l’agenda post-2015 i ha participat en nombrosos esdeveniments sobre la lluita contra el canvi climàtic. Entre altres, el ministre Saboya també ha estat present a actes sobre educació, a la reunió d’alt nivell del vintè aniversari de la Conferència de Beijing sobre la dona, a la reunió ministerial de l’OSCE sobre les operacions de pau, a un acte ministerial sobre el desenvolupament sostenible organitzat per l’Organització Internacional de la Francofonia, a la Conferència ministerial per a l’entrada en vigor del CTBT (Tractat per a la prohibició completa dels assaigs nuclears), i un altra reunió sobre la necessària reforma del consell de seguretat en actes que tenen per objectiu limitar l’ús del dret de veto en els casos d’ atrocitats de masses.

Amb motiu de la seva participació en l’Assemblea General de les Nacions Unides, que aquest any celebra el 70è aniversari, el cap de Govern ha convidat els andorrans que resideixen als Estats Units a la tradicional recepció que ha tingut lloc al local de la Missió.