Política 01/10/2017

Més de 7.200 persones voten a l'Alt Urgell malgrat els entrebancs

Albert Batalla condemna el "joc brut i indecent" de l'estat espanyol

M. T.
3 min
Concentració multitudinària a la Seu d'Urgell per tancar la jornada electoral. / M. T.

La Seu d'UrgellMés de 7.200 persones han votat en el referèndum per la independència de Catalunya a la comarca de l'Alt Urgell, de les quals 3.278 ho han fet a la Seu d'Urgell, malgrat els entrebancs. Els resultats a la capital alturgellenca mostren una clara victòria del sí per 3.135 vots, enfront dels 127 no, 18 vots en blanc i 8 nuls.

La jornada electoral en aquest ciutat ha acabat molt abans del previst, per por a patir intervencions de la Guàrdia Civil i, de fet, a les 6 de la tarda ja havien tancat tots els punts de votació. La multitud de persones que s'havien concentrat a la plaça de les Monges, el darrer col·legi a tancar, han estat guiades pels bombers pels carrers del centre fins a la plaça dels Oms, que s'ha omplert de gom a gom de ciutadans de totes les edats. Allà ha culminat la jornada electoral amb els parlaments de les entitats i partits organitzadors del referèndum, i amb la celebració pel fet d'haver pogut votar. Els concentrats celebraven la jornada a crits de 'Hem votat'.

L'alcalde de la ciutat, Albert Batalla (PDeCat), ha felicitat els veïns de la Seu per haver votat "amb alegria, il·lusió i sense por", i ha celebrat el nombre de vots aconseguits "sota la repressió de l'estat espanyol, sota el joc brut i indecent i sota la seva por i ignorància". Així, ha condemnat els atacs dels cossos de seguretat de l'estat, assegurant que "és una vergonya democràtica que no es pot acceptar de cap manera". Batalla ha acabat el seu parlament celebrant que els catalans hagin respost "amb vots i pau" i ha assegurat que "persistirem en l'objectiu d'aconseguir un país lliure".

De la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural, Núria Oliva, ha celebrat que el poble de Catalunya ha assolit "una gran fita", malgrat la "repressió brutal de l'estat espanyol". Oliva ha donat les gràcies a col·lectius com els pagesos, els bombers, les impremtes i, "per la part que em toca, als Mossos d'Esquadra", ja que es dona la circumstància que Oliva també forma part del cos policial català, tot i que aquest diumenge no estava de servei.

Les formacions polítiques també han tingut paraules per als nombrosos ferits en les càrregues de la policia nacional i la guàrdia civil en el conjunt de Catalunya, i des de la CUP s'ha fet una crida a fer vaga general el proper dimarts. També han demanat disculpes pel tancament anticipat dels col·legis per garantir la seguretat de les urnes, que ha fet que alguns veïns no hagin pogut votar.

La jornada electoral a la Seu d'Urgell ha començat puntual a les 9 del matí, després que unes 150 persones passessin la nit als sis col·legis electorals i que cap a les 5 del matí s'hi sumessin centenars de persones més per protegir els punts de votació. Malgrat que les meses s'han pogut constituir a l'hora, durant el matí els problemes informàtics han alentit les votacions -i les han interromput durant una hora- i s'han format llargues cues.

Els Mossos d'Esquadra havien aixecat acta de les concentracions que s'han format a les seus electorals, però cap a les 11 del matí un grup més nombrós s'ha presentat en un dels col·legis, l'Arxiu Comarcal, i ha intentat accedir. Els veïns s'han concentrat davant de la porta, agafats de les mans, i davant la impossibilitat d'accedir-hi de manera pacífica, han optat per formar un cordó policial en un dels col·legis, l'Arxiu Comarcal, per evitar l'accés dels votants.

Les votacions s'han continuat sense problemes a la resta de seus, fins que cap a dos quarts de cinc de la tarda han bloquejat també la sala de Sant Domènec. En aquest moment, i davant dels rumors de l'arribada de la guàrdia civil provinent de Ponts, el Comitè de Defensa del Referèndum ha decidit anar tancant els col·legis electorals i evitar que confisquessin les urnes. Els centenars de persones que s'havien concentrat davant de Sant Domènec s'ha desplaçat a la plaça de les Monges, per protegir el darrer col·legi electoral obert, que finalment ha tancat cap a les 6 de la tarda.

Malgrat les intervencions dels Mossos d'Esquadra, no s'ha hagut de lamentar cap aldarull i la jornada s'ha desenvolupat de manera pacífica, amb crides com 'Mossos catalans, protegiu els ciutadans'. Amb el tancament anticipat dels col·legis també s'ha evitat finalment la intervenció de la guàrdia civil, que sí que s'ha produït en d'altres punts de Catalunya i que ha deixat més de 800 ferits.

stats