Política 30/01/2018

Naudi puntualitza que no ha rebut cap proposta de modificar la delegació del Consell d'Europa

En canvi, Pallarés afirma que el progressista està d'acord en tornar a ser suplent i ella titular de nou

E. J. M.
3 min
El conseller general d'SDP, Víctor Naudi, i el president d'SDP, Jaume Bartumeu, en la roda de premsa d'aquest dimarts a la tarda. / E. J. M.

Andorra la Vella"Primer s'ha de parlar amb els interlocutors abans d'anunciar cap canvi", ha manifestat rotundament el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, respecte a l'opció de retornar la titularitat de la delegació andorrana al Consell d'Europa a la consellera liberal Judith Pallarés.

Quan cinc membres del grup parlamentari liberal se'n van anar al grup mixt, aquest va passar a tenir deu integrants, mentre que el grup liberal es va quedar amb tres consellers. Per respectar la representativitat a la delegació europea, formada per quatre membres, Pallarés, que n'era titular, va passar a ser-ne suplent, i Naudi, que n'era suplent, en va obtenir la titularitat (el president i l'altra membre suplent són de DA). El Consell General ho va votar i aprovar, però l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha advertit que com a mínim hi ha d'haver una dona titular a la delegació, i si no se soluciona abans de l'abril, la delegació serà suspesa. "Estem fent el ridícul", ha assegurat Naudi.

Amb tot, el progressista ha afirmat que s'ha sorprès aquest dimarts en assabentar-se per la premsa que l'error s'arranjarà tornant-lo a posar a ell de suplent i a Pallarés de titular. "Hi ha un acord al grup parlamentari mixt i s'ha de plantejar abans de dir res", ha reiterat, sense avançar si està d'acord en tornar a la suplència. Per al conseller general, tot el parlament es va equivocar votant la composició de la delegació del Consell d'Europa sense reparar que es trencava l'equitat de gènere en els càrrecs titulars, "però hi ha uns responsables a dalt de tot, alguns ho són més que altres", ha matisat.

Per contra, la consellera Pallarés ha afirmat que Naudi està d'acord amb aquesta modificació, ja que la setmana passada ho van parlar entre els membres de la delegació del Consell d'Europa. Ara bé, la parlamentària entén que ha de ser Naudi qui traslladi la proposta al grup mixt perquè ho validi, i després es torni a votar al Consell General.

Bartumeu reclama la veritat a Martí

D'altra banda, en la compareixença setmanal d'SDP, el president del partit, Jaume Bartumeu, ha lamentat que el Govern de Demòcrates per Andorra (DA) hagi abocat les relacions del país amb Europa a "un cul de sac", i ha llençat la pregunta del perquè s'ha malmès la bona entesa amb França. Bartumeu ha exigit al cap de Govern, Toni Martí, "que digui la veritat, que no enganyi més, i que posi sobre la taula els papers de les negociacions amb Brussel·les".

L'excap de Govern ha advertit que un grup de vint diputats d'esquerres de l'Assemblea Nacional francesa han entrat una proposició de llei per elaborar una llista francesa de paradisos fiscals. Tot i que no se cita explícitament Andorra, Bartumeu ha argumentat que les condicions que enumeren per formar part –o no– de la llista coincideixen amb aquelles que l'Ecofin (els ministres d'Exteriors de la Unió Europea) han valorat per elaborar la seva llista grisa, en la qual sí hi ha Andorra: "Parlen de règims fiscals agressius o excessivament competitius".

Bartumeu i Naudi han insistit que Martí no ha mostrat cap detall de les negociacions a Brussel·les (que aquest dimarts continuaven en l'apartat de la llibertat de mercaderies), i no ha explicat quines contrapartides se li ha exigit perquè el període de transitorietat hagi augmentat a 30 anys.

Quant a la invitació de Martí perquè els presidents dels grups parlamentaris viatgessin amb ells a Brussel·les, Naudi ha matisat que al final no s'ha materialitzat. Bartumeu ha afegit que es tracta d'un "xarlotada", i que a Brussel·les només serien "cionvidats de pedra". "Prou d'actuar d'amagatotis!", han clamat. Els progressistes han comentat que no creuen que la solució sigui que Martí avanci les eleccions, perquè seria fugir i no donar la cara.

Escoltar el funcionariat

D'altra banda, SDP s'ha reunit aquest dimarts al vespre amb la representació dels sindicats de la Funció Pública, per escoltar la seva opinió sobre la proposició de llei presentada pel Govern sense el seu vistiplau. Bartumeu ha aprofitat per recordar que l'any 2010, quan governava amb el Partit Socialdemòcrata (PS), va lebaorar un document de treball de reforma de la Funció Pública que defensa com a vigent.

stats