Política 22/01/2018

El PS endega el procés per escollir la persona candidata a cap de Govern

El comitè directiu es reuneix aquest dissabte per establir el reglament i el calendari

E. J. M.
2 min
El secretari d'organització del PS, Carles Sánchez, i una de les vocals del comitè directiu, Cèlia Vendrell, anunciant la convocatòria de primàries. / E. J. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) posa fil a l'agulla i aquest cap de setmana endega el procés per escollir la persona que serà candidata a cap de Govern a les pròximes eleccions generals, segons ha anunciat aquest dilluns a la tarda el secretari d'organització del PS, Carles Sánchez. Si es presenta més d'una candidatura vàlida, el partit organitzarà unes primàries, com ja va fer l'any 2014 amb les candidatures de Pere López i Àlex Rossell. López, que va ser el més votat en la primera volta, ja ha anunciat la seva intenció de tornar-se a presentar. Una de les vocals del comitè executiu del PS, Cèlia Vendrell, ha admès que hi ha algun afiliat que està madurant la possibilitat de presentar-se, però encara no hi ha cap decisió en ferm.

Segons els estatuts del PS, el procediment per escollir el candidat s'ha d'obrir entre un any i mig i sis mesos abans de la convocatòria de les eleccions. La legislatura s'esgota la primavera del 2019, però el més probable és que el cap de Govern, Toni Martí, en faci l'anunci aquest any. Així, aquest dissabte, es nomenarà la comissió que avaluarà les candidatures, que hauran de presentar entre 25 i 30 firmes de suport dels afiliats, i anunciarà la persona que optarà a ser escollida líder del pròxim executiu.

El calendari del procediment serà el següent: l'endemà de la celebració del comitè directiu de dissabte, els afiliats al PS que ho desitgin tindran una setmana per inscriure la seva candidatura, i una setmana més per presentar els avals. Si només es presenta una candidatura, el procés de primàries queda aturat i es proclama el candidat. Si hi ha més d'un nom, s'endega una segona fase en què s'obre un cens de votants, que inclou els afiliats, els simpatitzants i qualsevol persona ciutadana major de 16 anys, sigui de nacionalitat andorrana o resident, que tindrà dret de vot. Aquest procediment ja es va utilitzar l'any 2014. Per completar el cens hi haurà un termini de dues setmanes.

Una vegada completat el cens, la campanya dels candidats per convèncer els votants s'allargarà durant dues setmanes més. A continuació, se celebrarà la votació. Si en la primera ronda no s'escull un candidat per majoria absoluta, una setmana després se celebrarà una segona votació, en la qual el candidat sortirà escollit per majoria simple. Si es completen totes les fases, la persona que es presentarà pel PS a cap de Govern es coneixerà a finals de març.

stats