Política 16/07/2019

El parlament andorrà es referma com un dels més antics d'Europa

El Centre de congressos de la capital acull el 71è Congrés de la CIHAPR fins al 18 de juliol

M. P.
2 min
El president de la CIHAPR, Joseba Agirreazkuenaga, durant la seva intervenció. / M. P.

Andorra la VellaPromoure la investigació sobre l'origen, el creixement i el desenvolupament de les institucions parlamentàries i representatives d'arreu del món en tots els períodes. Sota aquesta premissa s'ha donat el tret de sortida aquest dimarts al 71è Congrés de la Comissió Internacional per a l'Estudi de la Història de les Assemblees Parlamentàries i Representatives (CIHAPR) que s'ha celebrat al Centre de congressos d'Andorra la Vella amb motiu de la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. Segons el president de la CIHAPR, Joseba Agirreazkuenaga, "el parlament andorrà ha estat l'únic –de tots els Pirineus– que ha sobreviscut amb continuïtat" i, aquest fet, "té cert atractiu", ja que és curiós el fet que "en la mateixa cadena de muntanyes les experiències siguin múltiples". Per tant, aquesta circumstància ajuda que aquests grups d'experts reinterpretin la història parlamentària andorrana "amb una perspectiva més global".

Durant el congrés, que es desenvoluparà des d'aquest dimarts fins al 18 de juliol, es debatran els processos que van seguir les primeres assemblees participatives per convertir-se en parlaments democràtics. Aquests són el centre de la vida política dels països petits, molt propers als ciutadans, que són els hereus de les formes ancestrals de representació comunitària. Agirreazkuenaga ha confirmat que es portava treballant des del 2003 per portar aquest congrés al Principat.

L'acte de presentació també ha comptat amb la presència de la síndica general, Roser Suñé, que ha informat que l'esdeveniment forma part de tots els actes que el Consell General "havia organitzat al llarg de tot el període de l'any passat en relació als esdeveniments del 600 aniversari". Suñé ha destacat la intervenció de Joan Massa durant la primera de les conferències, que ha fet un repàs de les fites parlamentàries andorranes més importants des del 1278 fins al 1993. A més, en relació a la perdurabilitat del Consell al llarg del temps, ha ressaltat "la capacitat que ha tingut de perviure al llarg de la història amb unes estructures similars", obrint sempre la participació als ciutadans. "És interessant que entre gent d'Andorra i d'altres països es puguin fer aquests estudis comparatius que sempre aporten coneixement", ha finalitzat.

També hi ha estat present la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha indicat que aquest és "un espai idoni per aquest tipus de congressos" i, per tant, "estem encantats de col·laborar i que sigui la seu d'aquest tipus d'activitats". A més, el comú "sempre continuarà contribuint" amb aquest tipus d'esdeveniments de forma gratuïta "perquè entenem què és necessari i ajuda a promocionar el país".

stats