Política 29/06/2018

Els grups reben de forma desigual la informació donada pels negociadors de la UE

Els parlamentaris aprofiten les trobades per fer arribar els seus neguits als representants europeus

ARA Andorra
5 min
Una imatge del Consell General, aquest dijous al matí. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl cap negociador de la Unió Europea per l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting i el seu adjunt, Claude Maerten, han mantingut durant la seva estada a Andorra trobades amb els representants dels grups parlamentaris. Després d'aquestes reunions les reaccions dels grups han estat divergents, des de la satisfacció a la preocupació.

Així, des del PS Pere López n'ha fet una valoració satisfactòria de la reunió i, de fet, especialment, pels detalls que han conegut, com ara la solució sobre el tabac o les propostes sobre la lliure circulació de persones. Però, de forma especial, els socialdemòcrates han volgut destacar el fet que l’acord inclogui un annex sobre condicions socials que s’hauran de complir per estar al mercat únic, ja que creuen que pot ser "positiu" per als treballadors.

El parlamentari socialdemòcrata, que ha assistit a la reunió acompanyat pel també conseller general Gerard Alís, ha volgut destacar de forma especial el fet que els caps negociadors hagin informat de l’existència d’aquest protocol annex a l’acord, on consta que la UE, en un espai de mercat únic, "no acceptarà condicions socials i laborals diferents de les que hi ha als països comunitaris". Es tracta, a l’entendre del PS, d’un “aspecte molt positiu”, tot i que alerten que "la reforma de DA va absolutament en contra del que la UE ens exigirà dins d’un marc d’acord d’associació i de protecció dels drets laborals i socials dels treballadors”, ha assegurat López. Per això, ha reclamat, “hauria de replantejar-se i fins i tot aturar-se”.

Durant la reunió, també han abordat altres punts de la negociació. El PS veu “amb bons ulls” la solució tancada al voltant del tabac, que permet passar a tractar altres aspectes. A la vegada, també han volgut manifestar als caps negociadors de la UE la “preocupació” i la “incertesa” que genera "el retard en l’inici de les converses sobre una altra de les quatre llibertats, la de circulació de persones". Sobre aquest punt, han sortit de la trobada amb "la convicció que la UE entén aquesta inquietud i que la voluntat és presentar una proposta similar, tot i que no necessàriament la mateixa, a l’aplicada ja a altres petits Estats, com és el cas de Liechtenstein".

López i Alís també han volgut traslladar als caps negociadors la sensació que aquestes converses, claus per al futur del país, s’estan duent a terme amb "massa secretisme". Per això, han apuntat la necessitat que “s’informi més” a la població, ja que aquesta és la forma “d’esvair dubtes i posicions euroescèptiques”

Preocupació d'UL/CGILM

Des d’Unió Laurediana/Consellers Independents de la Massana han manifestat que han fet arribar als representants europeus la demanda perquè hi hagi unes contrapartides que facin que Andorra deixi d’estar “enclavada” i que aquest acord d’associació es tradueixi per al país en una millora de les comunicacions. D’aquesta manera, tal com ha explicat Joan Carles Camp, han demanat que es faci un estudi sobre la viabilitat d’un aeroport a Andorra i que si aquesta infraestructura no fos viable, que l’aeroport de la Seu esdevingui “internacional amb majúscules” i que estigui connectat per via fèrria amb el país. A més, volen que s’allargui el tren de l’Ospitalet fins a Andorra. Camp ha posat en relleu que els caps negociadors s’han mostrat “molt sorpresos” que se’ls hagi fet arribar aquestes peticions, la qual cosa considera que és preocupant, ja que significa que “el Govern no ho ha demanat”. Això els ha servit per afirmar que no saben “si el Govern està negociant o acatant” el que se li està marcant des de la UE. Ha manifestat, en aquest sentit, que “algunes d’aquestes propostes les han vist de bon ull”.

Segons UL/CGILM això denota que no s’estan tenint en compte en les negociacions amb la UE les especificitats d’Andorra i s’han mostrat molt “preocupats” perquè no s’estigui sent transparent i que aquest acord no estigui sent “il·lusionant” per a la població i, a més, s’estigui fent aquesta negociació sense saber quin impacte tindrà tot el que haurà d’assumir Andorra.

Carles Naudi, de la seva banda, ha remarcat que “al sector del tabac se l’està matant” ja que no veuen clar l’impacte que tindrà el període de transitorietat de 30 anys i de fet, remarquen que abans que acabi aquest termini el sector ja no serà viable al país.

A més, els consellers d'UL/CGILM també han expressat els seus dubtes sobre el document de compromís del Govern al voltant del tabac i es demanen “per què apareix ara”. Han conclòs que aquest document reflecteix una “manca de confiança” en la negociació.

Liberals

Des del grup parlamentari liberal es fa una valoració positiva de la trobada, tot i que consideren que “ha estat una reunió de caràcter informatiu, de saber en quin moment estem de la negociació”, sense haver rebut "compromisos per part dels negociadors europeus".

Jordi Gallardo i Ferran Costa han reclamat als caps negociadors de la Unió Europea suport econòmic i estratègic per a la transformació econòmica que comportarà l’acord d’associació. Així, durant la reunió, Gallardo ha preguntat als caps negociadors per aquest recolzament, rebent com a resposta, han manifestat a través d'un comunicat, que es tractaria “d’un suport estratègic” i "algunes excepcions a directives europees que no s’hauran d’aplicar a Andorra per la seva reduïda mida i per la composició del seu teixit econòmic". Això l'ha decebut i ha incidit, davant els negociadors, que “en altres països, com en el cas d’Estònia, la Unió Europea sí que ha donat suport econòmic per fer-ho”. A més, ha insistit que l’ajuda econòmica per la transformació socioeconòmica que afrontarà Andorra “és una forma de demostrar per part de la UE que es tenen en compte les nostres especificitats, tenint en compte que fins ara no hem vist cap gest per part d’ells”.

Des de liberals també han insistit davant els representants europeus que cal incidir en la pedagogia sobre el que suposa l'acord. Així, han remarcat que “són necessaris els estudis d’impacte per poder explicar a la població què suposa l’acord” i ha afegit que la manca d’aquests “està provocant un augment dels contraris a l’acord”.

Els consellers liberals també s’han mostrat preocupats per “la gran quantitat de legislació europea que s’ha de transposar”, a la qual cosa els han respost que “no tota la legislació europea s’haurà d’aplicar a Andorra” i que es farà una selecció per aplicar només les directives necessàries.

Tal com informa el mateix comunicat emès des de liberals, un altre dels punts que s’han tractat ha estat el calendari de les negociacions i la participació dels grups parlamentaris. Els negociadors els han explicat que esperen "poder tancar l’acord a finals del 2019" i que “ells no posen cap impediment perquè el parlament hi pugui participar” tenint compte el paper que el Consell General tindrà a l’hora d’adaptar la legislació europea.

stats