Política 26/06/2018

SDP creu que l'enquesta del CRES reflecteix la "fractura social" que viu el país

Creuen que cal un canvi de sistema per sortir "del cul de sac" en què es troba

M. F.
2 min
El president d'SDP, Jaume Bartumeu, i el membre de la comissió de Política Nacional David Pérez. / M. F.

Andorra la VellaSocialdemocràcia i Progrés (SDP) es mostra preocupada per les dades que es desprenen de l’enquesta Observatori Social d’Andorra que va fer pública la setmana passada el Centre de Recerca Sociològica (CRES). Segons posen en relleu, les xifres venen a confirmar la “fractura social” i “esvaeixen la suposada recuperació” que es propugna des de l’executiu.

D’aquesta manera, el president de la formació, Jaume Bartumeu, i el membre de la comissió de Política Nacional David Pérez han destacat que hi ha un seguit de dades d’aquesta enquesta que els “creen alarma” i que venen a demostrar que l’economia no creix igual per a tothom i que és necessari prendre mesures de manera urgent perquè la fractura social no sigui cada vegada major. D’aquesta manera, han fet èmfasi en el fet que hi hagi un 4,6% dels enquestats que diuen que tenen privacions materials severes, una dada que, a més, creix. Pérez ha manifestat que és “inadmissible que a l’Andorra dels ‘Clouds’ o del circ de les dives” hi hagi persones que manifestin que no es poden comprar carn o peix o escalfar la seva llar i considera que cal actuar perquè “ningú no pot quedar exclòs del sistema”.

Per a Bartumeu, el problema és estructural i creu que cal canviar el sistema. Així, ha proposat taules de treball entre els agents econòmics i socials per analitzar aquestes estadístiques i veure com es pot portar al país “una altra clientela” que permeti millorar els salaris que perceben els treballadors. D’aquesta manera, creu que si bé el Govern no pot “decidir per decret” certes qüestions, com podria ser el preu del lloguer, sí que pot intervenir en l’ordenació econòmica del país, ja que ara com ara s'està anant cap a un país "'low cost'". Per aquest motiu, ha defensat que cal un executiu que vagi més enllà del “repartiment de cadires” i que se centri en el redreçament del país, reforçant, entre altres aspectes, el sector financer. En definitiva, ha remarcar que “Andorra necessita sortir del cul de sac” en què es troba.

Annex a l'acord d'associació

Des d’SDP també s’han mostrat “molt preocupats” pel futur del país arran de les disposicions que sembla contenir el protocol annex a l’acord d’associació segons el qual hi hauria una clàusula de salvaguarda que estipula que si Andorra incompleix algun dels aspectes relacionats amb el tabac la Unió Europea podria “fer saltar” l’acord en la seva totalitat. D’aquesta manera, Bartumeu ha manifestat que encara no n’han tingut accés i ha qualificat de “preocupant”, precisament, que “en un estat de dret” encara no se’ls hagi fet arribar aquesta documentació.

A l’últim, quant a l’anunci fet per Eusebi Nomen que torna a la primera línia política amb un nou partit, tal com ha recollit aquest dimarts el BonDia, Bartumeu ha manifestat que esperaran a veure si va “del bracet de Virtus Unita o no” i que a priori sembla “una proposta conservadora”. “Hem de veure què hi ha darrere”, ha remarcat incidint en què de moment només hi ha una cara visible.

stats