Política 06/12/2018

El SEP amenaça amb portar a Europa les lleis laborals i sindicals

L'organització demana als representants europeus que escoltin els treballadors, ja que són "un element clau per l'avenç del país"

Ara Andorra
2 min
Assemblea del Sindicat d'Ensenyament Públic (SEP). / INSTAGRAM SEP

Andorra la VellaEl Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) ha informat aquest dijous de la posada en marxa dels seus contactes europeus amb la branca europea de la Internacional de l'Educació (ETUCE), per tal de posar sobre la taula les qüestions laborals i sindicals a l'agenda de la Unió Europea en el seu treball de negociació de l'acord d'associació amb Andorra. Mitjançant un comunicat, el SEP ha manifestat la voluntat que els representants europeus escoltin els treballadors i treballadores que són "un element clau per l'avenç del país". A més, el sindicat ha posat en relleu que els aspectes laborals andorrans entraran dins l'agenda d'Europa amb diversos informes i orientacions adreçats a les institucions andorranes.

"Les lleis que es volen aprovar representen un retrocés en els avenços socials del país", han dit, ja que l'abaratiment de l'acomiadament i les mesures "excessivament restrictives" en la regulació del dret a vaga, suposen, al costat de la reforma a la baixa de la llei de la funció pública, "el míssil ideal per posar a Andorra en un context social molt similar a la majoria de països de l'Europa de l'est". A més, han mostrat la seva preocupació per blindar les disposicions legals, i que "es torni a utilitzar la fórmula de la llei qualificada", tal com es va fer amb el pla de pensions de la funció pública.

En aquest sentit, la plataforma ha lamentat "profundament" els efectes de les noves condicions laborals que patiran els treballadors públics i privats, així com el personal de l'escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Per tant, s'han mostrat "totalment en contra" dels projectes de llei plantejats pel Govern i aprovats aquest dijous, gràcies a la majoria parlamentària actual.

També el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) vol mostrar el rebuig a un nou Codi de relacions laborals que "pretén perpetuar la injustícia i la desigualtat, amb una renovació del principi d’acomiadament lliure mitjançant la rebaixa de l’acomiadament per als empresaris, la continuïtat en aspectes antisocials que només augmenten la precarietat laboral, i l’absència de mesures efectives per combatre la bretxa salarial entre homes i dones, només per esmentar-ne alguns aspectes".

stats