Política 06/05/2017

Saboya no veu perillar les negociacions amb Europa sigui quin sigui el pròxim president francès

El ministre també indica que Macron "està molt més alineat amb la voluntat del Govern de participar en el mercat interior"

Ana
2 min
El ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya. / J.R. (ANA)

Andorra la VellaAquest diumenge els francesos decidiran el seu futur polític amb l'elecció d'un nou president, després del mandat del socialista François Hollande. El polèmic programa electoral de la candidata d'extrema dreta, Marine Le Penn, ha generat debat entre els habitants i mitjans de comunicació del país veí i arreu del món, ja que una de les propostes de Le Penn va associada a la desvinculació amb la Unió Europea i tot el marc europeu.

En aquest sentit, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha valorat el procés electoral francès en clau de país, i és que segons Saboya les eleccions de l'estat veí no posen en risc l'acord d'associació del Principat amb Europa, atès que "les negociacions estan absolutament en un altra línia".

Tot i això, el ministre també ha indicat que "és evident que el programa del candidat Macron està molt més alineat amb la voluntat d'aquest Govern de participar en el mercat interior". A més, ha afegit que "qualsevol resultat electoral del nostre entorn que reforci aquesta idea és un resultat positiu per nosaltres". Un fet que va lligat amb el suport de l'actual president francès, François Hollande, durant aquests darrers anys en les negociacions amb la Unió Europea. Saboya ha lloat la tasca d'Hollande al capdavant de la República francesa durant el mandat del socialista, ja que "hem de fer una lectura totalment positiva dels seus anys com a copríncep, sobretot amb el dossier europeu".

Precisament el vincle amb Europa és un dels aspectes diferencials entre els candidats a presidir el territori francès i, per extensió, actuar de coprínceps d'Andorra. Per aquest motiu, el ministre ha remarcat que "la victòria de Le Penn segurament posaria en risc moltes coses de la construcció europea". A més, Saboya ha reivindicat la voluntat de l'executiu "d'apostar per una societat oberta", un fet que a parer del ministre representa el candidat Macron en detriment de Le Penn.

El debat entre "societats obertes i tancades" és un dels elements a tenir en compte a l'hora d'entendre el panorama polític actual, tal com ha explicat el ministre.

stats