Política 18/04/2018

Trencar els clixés d'Andorra a Europa

Una delegació del Consell General es desplaçarà a Brussel·les per formalitzar un grup d'amistat amb una vintena de diputats del Parlament Europeu

L. M.
3 min
El president de la Comissió Legislativa de Política Exterior, Carles Ensenyat; la Subsíndica general, Mònica Bonell, i el president de la Fundació Claverol, David Claverol, en un moment de la roda de premsa de presentació del grup d'amistat amb el Parlament Europeu. / L. M.

Andorra la VellaEls propers 24 i 25 d'abril, una delegació del Consell General es desplaçarà fins a Brussel·les per oficialitzar un grup informal d'amistat amb el Parlament Europeu. Des del departament d'exteriors es va fer arribar una carta al president de la cambra europea, a la qual van respondre un grup d'eurodiputats, principalment representants de petits estats com Malta, Xipre o Luxemburg, i europarlamentaris francesos del sud i espanyols del nord (Navarra, Aragó, el País Basc i Catalunya). L'objectiu és acabar amb els clixés que molts d'aquests representants europeus tenen del dia a dia d'Andorra i que els porten a pensar que el país no ha evolucionat els darrers anys. Algunes d'aquestes idees preconcebudes tenen a veure amb el fet de sortir a la llista grisa de paradisos fiscals, la lluita contra el contraban de tabac o tenir la imatge d'un país ple d'entitats bancàries.

De moment són una vintena els eurodiputats que formaran part d'aquest grup informal d'amistat. Perquè tinguin una mirada històrica d'Andorra i vegin que el país és molt més que un conjunt de clixés, se'ls ha convidat a una exposició i un sopar amb la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, que explicarà de primera mà a Europa els avenços del Principat els darrers 15 anys. El president de la Comissió Legislativa de Política Exterior, Carles Ensenyat, creu que a banda de desmuntar clixés, el viatge també servirà com a preparació de cara a futures aliances pel que fa a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Ensenyat ha dit, durant la roda de premsa de presentació d'aquest grup d'amistat, que cal fer pedagogia dins d'Andorra del que és la Unió Europea, però que també s'ha de fer pedagogia a la UE del que és Andorra.

L'exposició fotogràfica que es mostrarà al Parlament Europeu, titulada 'Andorra memories', és un recorregut "sincer i històric" del 1930 al 1960, segons l'ha definit el president de la Fundació Claverol, David Claverol, que és qui l'ha cedit. Les 44 imatges de la mostra són una demostració del recorregut i dels canvis que s'han produït al país durant aquest període de 30 anys, amb un èmfasi especial en els refugiats, ja que Andorra va ser territori d'acollida. Per Claverol és "un honor poder anar al Parlament Europeu" i mostrar en imatges una petita part de la història del Principat.

Els liberals no viatjaran a Brussel·les

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha dit que els consellers generals que es desplaçaran a Brussel·les la propera setmana, a banda d'ella i Carles Ensenyat, són Carles Naudi (UL+Independents de La Massana) i Pere López (PS). El grup parlamentari liberal (GPL) no hi assistirà perquè “no compartim com s’ha format, no té massa sentit”, ha argumentat el president del GPL, Jordi Gallardo, en la roda de premsa. Gallardo ha reconegut que el seu partit portava en el programa electoral la creació d’aquest grup d’amistat, però que no estan d’acord com s’ha fet. La consellera liberal Judith Pallarés ha puntualitzat que en la trobada de la setmana que ve a Brussel·les “no hi consta ni una reunió de treball”, ni tampoc hi ha confirmats els parlamentaris europeus que hi assistiran. La consellera ha afegit que a partir del setembre el Parlament europeu estarà ocupat preparant les pròximes eleccions, com també passarà a Andorra i, per tant, tots els membres del grup d’amistat poden canviar. Per a Pallarés, els europarlamentaris convidats a formar part d’aquest grup havien de ser polítics vinculats en la negociació de l’acord d’associació. Gallardo ha afegit que ha contactat amb el president del partit liberal europeu i que no en sabia res de la trobada a Brussel·les.

Ensenyat creu que encara hi ha marge de negociació amb la UE

El president de la Comissió Legislativa de Política Exterior, Carles Ensenyat, creu que la legislatura s'allargarà fins al més de març o abril de l'any vinent i considera que encara hi ha marge de negociació amb la Unió Europea per a l'acord d'associació. Ensenyat, però, creu que el que sí que es tancarà és la negociació del tabac, que ha dit que és un tema "fonamental". El conseller d'Exteriors ha recordat que el fet que s'hagin aconseguit els 30 anys de transitorietat, les franquícies comercials o que no es posin en dubte els avantatges comercials que tenia el país "és un triomf pel que fa al relat que ha fet Andorra a la Unió Europea".

stats