Política 29/04/2021

El comú d'Ordino tanca els comptes del 2020 amb un dèficit proper als 623.000 euros

ARA Andorra
3 min
Una sessió de consell de comú d'Ordino

OrdinoEl comú d’Ordino ha aprovat la memòria de comptes anuals de l’exercici del 2020, amb el vot en contra del conseller de l’oposició de X’Ordino, Enric Dolsa, i de l’abstenció de la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó. Els comptes s’han tancat amb un dèficit de 622.923,63 euros i hi ha hagut una liquidació de més del 82% de la despesa pressuposta inicialment. Amb aquest tancament, el sostre d’endeutament del comú es troba en un 115% i des de la majoria asseguren que en cap cas està en risc i que no s’arribarà al límit del 200% que marca la llei. La sessió de consell de comú d’aquest dijous també ha estat marcada per la informació que va sortir a la llum aquest dimecres sobre la instal·lació d’un centre d’investigacó en immunologia a la parròquia ordinenca per part de la farmacèutica multinacional Grifols. Des de la majoria han assegurat que estaran al costat del Govern per donar suport a aquest projecte, el qual ha de ser important per Ordino i pel país “per diversificar l’economia”, ha manifestat el cònsol major, Josep Àngel Mortés.

Quant als comptes, la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, ha explicat que la despesa total liquidada ha estat superior en més d'un 14% a la del 2019 a causa de l'increment de la despesa d'inversió que s'ha vist augmentada per un 46,8%. Coma també ha exposat que la despesa corrent s'ha augmentat a causa de l'aportació de 800.000 euros que el comú ha fet al Govern al fons solidari per pal·liar els efectes de la Covid-19. També ha destacat que el capítol de béns corrents i serveis s'ha vist disminuït pel descompte del 50% en els pagaments dels arrendaments de terrenys. Coma ha posat en relleu que la despesa financera hagi disminuït un any més en un 6,11%.

Pel que fa a les inversions, han estat de més 3,4 milions d'euros, principalment per la reforma del Centre Esportiu d'Ordino (CEO) que ha estat de més de 2,1 milions d'euros, així com en el condicionament de les voravies del coll d'Ordino o la continuïtat d'inversió que s'ha fet al camí ral. Coma també ha informat que només s'han destinat 25.000 euros dels 700.000 pressupostats a les societats participades. Quant als ingressos, s'han vist incrementats prop d'11%, sobretot els de l'impost de la construcció, que ha augmentat un 233% (1,2 milions d'euros). Tal com ha manifestat la consellera, corresponen, en la seva majoria, a les obres dels habitatges de luxe que s'estan duent a terme al coll d'Ordino i per alguns altres edificis. La caiguda important és en l'apartat de les taxes i dels altres ingressos pel tancament que hi ha hagut durant la pandèmia tant del CEO com de l'escola bressol i la ludoescola.

Així, Coma ha conclòs que l'endeutament del comú és superior als 11,6 milions d'euros, i si se suma el de les societats participades, puja fins als 13 milions d'euros, el que situa el comú amb el 115% del sostre d'endeutament. En aquest sentit, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha recalcat que a Ordino disposen de dos ingressos principalment: "L'ingrés per transferències del Govern, el qual se'ns en va amb la despesa de funcionament i després ingressos per la construcció". De fet, Coma també ha exposat que quan arriben aquestes entrades importants de construcció van molt bé perquè arreglen els números del comú".

Les despeses de funcionament han estat el punt on l'oposició s'ha mostrat més crítica durant la sessió de consell de comú. Per una banda, Dolsa ha destacat que el comú d'Ordino és" el segon del Principat que incrementa més la despesa de funcionament de manera important". Tot i això, Dolsa ha votat en contra dels comptes per l'import destinat al CEO. De la mateixa manera, Tudó ha manifestat que des de la seva formació continuen "pensant que la despesa corrent és massa alta" i que això va en contra de les inversions que es poden fer en benefici de la ciutadania i, per aquest motiu, s'ha abstingut en la votació. A banda, Dolsa també ha criticat les contractacions que està duent a terme el comú, les quals només pot entendre que siguin per substitucions o contractacions eventuals per l'estiu, però no noves contractacions.

stats