Política 26/09/2019

Fins a 42.320 inscrits al metge referent

El Govern reconeix que el 60% dels assegurats ja l'han triat però continuen fent una crida per augmentar la xifra

Carles Alonso
4 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i la secretària d'estat Helena Mas. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaAmb l'objectiu de seguir enviant el missatge que "cada ciutadà demani el seu metge referent" el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la secretaria d'Estat del mateix departament, Helena Mas, han portat a terme una roda de premsa per informar de la campanya de comunicació sobre la via preferent que ja està en marxa. Fins a l'actualitat ja han triat el metge de capçalera un total de 42.320 usuaris, que representen el 60% dels totals assegurats a la CASS. A partir de l'1 de gener del 2020, els copagaments es veuran modificats si es té metge referent o no.

Martínez Benazet ha comentat d'on ha sortit la idea de fer el metge referent explicant que "aquesta figura té una mica del record del metge de capçalera el qual coneix tant la història clínica com la història de vida del pacient". El ministre de Salut ha seguit explicant sobre la reforma sanitària que "estableix una història clínica compartida que estipula la llei aprovada l'octubre del 2017 que fa que la comunicació entre els professionals sigui molt fluida, es treballi en equip i, en definitiva, ordena el sistema sanitari". Per acabar sobre la visió del responsable de la cartera de Salut envers la reforma sanitària, explica que "no és una reforma menor, sinó de gran importància que comporta un canvi de cultura entre els professionals i també a la població, que ha d'entendre el nou model".

El ministre Martínez Benazet també ha reconegut que "en entrar en el càrrec de màxim responsable de Salut i en adonar-me que la reforma començava el 17 de setembre, vaig pensar que seria millor buscar la progressivitat a la implantació de tot el que seria la via preferent per permetre que els professionals fessin una formació adequada fora del període d'estiu, a més de fer una campanya de comunicació per a la població i fer uns ajustos tècnics que eren necessaris perquè tot funcionés bé".

La definició de la via preferent, segons el Govern, és "el canal que ha de seguir l'usuari dins del sistema sanitari". La secretaria d'Estat de Salut, Helena Mas, ha explicat els punts més tècnics de la via preferent, que busca que "tots els ciutadans tinguin un metge de capçalera referent i sigui aquest el que derivi als especialistes, si s'escau". En aquest sentit, Mas ha explicat que "hi haurà una metodologia i unes excepcions que permetran als usuaris anar directament a l'especialista, com són els casos de ginecologia, oftalmologia i odontologia". Però el que interessa més als ciutadans, segons Mas, és que "la via preferent promou una atenció personalitzada i de qualitat i, a més, els usuaris podran gaudir del reintegrament més favorable de la CASS".

Per accedir a la via preferent, la secretaria d'Estat de Salut ha indicat que "cal tenir assignat el metge referent". La mateixa Mas ha explicat que per adaptar els usuaris a la via preferent, el Govern ha publicat al BOPA "una modificació del reglament a l'accés a l'assistència sanitària pública que estableix una pròrroga fins al 30 de juny del 2020 per tal que l'accés a aquests especialistes i els derivats siguin considerats via preferent tot i no disposar de l'assignació del metge referent".

Mas ha explicat com es pot fer la designació del metge referent, al dir que "la manera més ràpida és a la mateixa consulta dels metges, però també es pot fer a la CASS, en el seu portal web o el SAAS". El reglament ja es va aprovar en el 2018, i Mas ha explicat que "ara com ara un 60% dels assegurats ja tenien assignats el seu metge referent i s'actualitza en 42.320 usuaris". El que el Govern ha volgut deixar clar, de la mà de la secretària d'Estat de Salut, és que "és el metge referent el que deriva als especialistes, però també el que acompanya a través de la via i coordinant tota la seva atenció mèdica, ja que és el que té la confiança i coneix el pacient".

A la sanitat hi ha moltes variacions i camins a prendre. Mas ha explicat que "quan el metge referent no pugui resoldre el problema de salut de l'usuari, el derivarà al metge especialista dintre de la via referent". També hi ha altres maneres per poder accedir al metge especialista, com és per derivació dels serveis d'urgències, des d'una hospitalització o a través d'altres metges especialistes, sempre que tinguem l'assignació del metge referent i estiguem dintre del sistema de la via".

Mas ha recordat que "els usuaris que ja tenien un seguiment des d'un metge especialista, tenen fins al 30 de juny de 2020 poder seguir accedint sense prèvia derivació del metge referent, sempre que hi hagi un metge referent assignat". Segons Mas, "a partir d'aquesta data serà obligat la derivació del metge referent".

Hi ha una altra circumstància que la ciutadania ha de conèixer. Com ha explicat Mas, "si un usuari té necessitat d'una visita a un especialista de manera continuada, el metge especialista pot assignar-se com a metge especialista referent i no caldrà passar pel metge referent".

Pel que fa a fora d'Andorra, segons Mas, "els usuaris sempre poden accedir a l'assistència sanitària fora d'Andorra en cas d'urgència", i ha afegit que "dins la via és el metge especialista el que deriva l'especialista de fora d'Andorra". La secretària d'Estat de Salut ha indicat que "l'operativa entra en vigor el 2 d'octubre mentre que els canvis de la participació de l'usuari de les tarifes entraran en vigor l'1 de gener del 2020".

Els usuaris que segueixin la via seguiran amb el copagament del 25% pel que fa a les visites mèdiques, però si es fa fora de la via preferent serà del 67%; en el cas dels actes efectuats, les proves i els productes prescrits, dintre de la via, el percentatge de participació de l'usuari serà del 25% però si s'està fora de la via serà del 40%, pel que fa a les prescripcions dels actes de reeducació i readaptació funcional, si segueixen la via preferent serà de 35% i si no la segueixen serà del 40%.

Pel desenvolupament de tot el procés, el ministeri de Salut posa a disposició dels usuaris i dels professionals de la Salut, el web www.salut.ad/via-preferent i el correu electrònic viapreferent@govern.ad per a dubtes, aclariments i consultes. A partir del 30 de setembre s'engegarà la campanya de difusió als diferents mitjans de comunicació.

stats