França

Macron rebutja la dimissió de Borne i busca el camí per evitar el bloqueig

El president es reuneix amb els principals partits polítics per trobar acords a l'Assemblea

3 min
La primera ministra francesa, Elisabeth Borne

ParísLa desfeta política que va patir l'aliança del president de França, Emmanuel Macron, diumenge a les eleccions legislatives comença a tenir conseqüències. La primera ministra, Élisabeth Borne, nomenada fa només cinc setmanes, ha presentat aquest dimarts la seva dimissió, segons han informat fonts de l'Elisi. Macron, però, l'ha rebutjat "perquè el govern pugui continuar amb la seva tasca". Per ara Borne seguirà com a primera ministra, però no és improbable que el president de la República la substitueixi quan faci canvis al govern. Els seus dies a Matignon podrien estar comptats.

Emmanuel Macron, que encara no ha parlat públicament després de les eleccions, ha començat a explorar aquest dimarts aliances parlamentàries que li permetin tenir la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. Ha rebut a l'Elisi els líders dels principals partits per buscar "possibles solucions constructives". Els 245 escons aconseguits diumenge per la marca electoral presidencial, Ensemble, estan lluny dels 289 diputats que li permetrien dominar el Parlament. La situació compromet la governabilitat i pot provocar una paràlisi política inèdita a França.

La solució passa per buscar socis parlamentaris però Macron té poques opcions. Els Republicans ja li han tancat la porta –almenys oficialment–, però ara comença un període de negociacions en què els conservadors podrien canviar de parer. Sobre la taula també hi hauria un pla alternatiu: si bé és poc probable que La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon –partit considerat de l'esquerra radical– doni suport a Macron, sí que ho podrien fer els diputats socialistes i els dels Verds, a més d'altres diputats de partits progressistes que podrien arribar a la majoria absoluta.

Els socialistes, conciliadors

El primer secretari del Partit Socialista (PS), Olivier Faure, ha portat a l'Elisi un missatge conciliador, que deixa entreveure la voluntat d'entendre's amb la coalició presidencial: "He dit al president que nosaltres no som l'extrema esquerra i que la LFI tampoc, i li he dit que cal discutir unes línies generals i continuar negociant". Faure, amb un discurs molt menys bel·ligerant que Mélenchon, ha assegurat que Macron ha entès el missatge que els francesos han enviat amb el seu vot, "en el sentit que no pot ser més el president omnipresent, l'hiperpresident".

Per ara, Els Republicans –el partit de l'expresident Nicolas Sarkozy, que ara està apartat de la direcció– insisteixen en rebutjar un pacte amb Macron a l'Assemblea. "He tornat a dir al president que no hi ha cap possibilitat d'explorar el que seria una traïció als nostres electors", ha assegurat, contundent, el líder dels conservadors, Christian Jacob. "Hem fet una campanya com a oposició i ens quedarem a l'oposició", ha insistit després de visitar l'Elisi. Jacob, però, ha promès que el seu partit farà una oposició "responsable" i no bloquejarà les institucions.

Un cartell de Macron a la seu del seu grup diumenge durant el recompte de vots.

Amb tot, ara la pilota està al camp del president de la República, que té davant el dilema de si decantar-se per un govern amb suport de l'esquerra moderada o apostar per la dreta –les negociacions tot just comencen i no es pot descartar que Els Republicans acabin negociant el seu suport a Macron–. També hi ha sobre la taula la possibilitat de dissoldre l'Assemblea i tornar a convocar eleccions legislatives.

Segons la premsa francesa, és una opció que l'inquilí de l'Elisi no preveu a curt termini. Primer intentaria governar i tirar endavant les seves lleis al Parlament. Només convocaria eleccions si es confirma el bloqueig i el govern apareix a ulls de l'opinió pública com una víctima de la paràlisi provocada pels altres partits. L'extrema dreta ja ha deixat clar que no li posarà les coses fàcils: "No hi haurà cap concessió a Emmanuel Macron. No li deixarem passar res", ha assegurat el diputat del Reagrupament Nacional Sébastien Chenu.

Primera reunió del govern

Al marge dels contactes del president amb els líders dels partits, aquest dilluns la primera ministra ha reunit els membres del seu govern per analitzar els resultats electorals. Almenys tres ministres, els que no han aconseguit ser elegits com a diputats, hauran d'abandonar el govern en les setmanes vinents, segons la norma imposada per l'Elisi.

A l'espera de la remodelació del govern, que està estretament lligada a les negociacions de Macron per a una aliança parlamentària amb altres formacions, l'actual executiu intentarà començar a treballar. El més urgent és aprovar l'anunciat paquet de mesures per garantir el poder adquisitiu dels francesos davant l'elevada inflació provocada per la guerra a Ucraïna.

stats