Societat 20/12/2015

“A Andorra estem al capdavant de l'eficiència energètica”

Jordi Llovera ha guanyat el premi en construcció sostenible 'The Green Building Solutions Awards' pel projecte de reforma de l'edifici Aconcagua d'Andorra la Vella

M.b.
3 min

Andorra la VellaLa Conferència Mundial del Canvi Climàtic COP21 de París va atorgar un dels set premis per la construcció d'edificis sostenibles i energèticament eficients a l'enginyer andorrà, Jordi Llovera, pel projecte de reforma de l’edifici Aconcagua d’Andorra la Vella.

Explica'ns en què consisteix aquest premi i quines mesures d'eficiència presenta aquest edifici.

La Conferència Mundial del Canvi Climàtic a París va donar set premis en set categories diferents a edificis que fossin molt eficients i molt poc emissors d'emissions contaminants. A l'edifici Aconcagua es va fer una reforma integral de façanes, cobertes, finestres, instal·lació de calefacció,... i es van aplicar tots els criteris més avançats amb eficiència energètica. Això és el que ens ha aconseguit els resultats que ens han donat el premi.

Com sorgeix la idea de presentar-se a aquest premi?

Quan vam fer la reforma de l'edifici vam aconseguir una rebaixa del consum de calefacció de pràcticament el 90% i una rebaixa de les emissions de CO2 de més del 95%, això ens va animar a presentar-nos al concurs per veure si teníem sort i podíem aconseguir almenys estar entre els finalistes.

Les particularitats d'aquest edifici es poden aplicar a qualsevol?

Quan agafem un edifici i decidim fer una reforma d'aquest estil, analitzem cadascun dels materials amb què està construït: tipus de guix, de ciment, de formigó, de ferro, etc., i es fa un estudi acurat de per on s'escapen les calories de l'edifici cap a l'exterior perquè anem posant calories a dins dels pisos i quan tanquem la calefacció al cap d'una estona ja no n'hi ha, significa que se'ns ha escapat la calor de dins cap a fora. Estudiem els punts per on s'escapa la calor i busquem solucions perquè no passi, i el resultat final és el que hem aconseguit amb aquest edifici.

Com es troba Andorra en la situació d'eficiència energètica en la construcció?

Tenim un parc immobiliari bastant envellit en el qual els criteris d'eficiència energètica no s'havien tingut mai en compte. Això vol dir que són edificis que consumeixen molta quantitat de calefacció per mantenir la temperatura de confort a l'interior. Hi ha molta feina perquè hi ha molt pocs edificis eficients.

Cap on s'ha d'anar per aconseguir l'eficiència en la construcció?

La gent ja està conscienciada de la importància que cal ser eficients, el Govern està ajudant amb subvencions i finançament important per renovar els edificis. Ara el que es necessita és que la gent conegui que es pot fer això, però una vegada la gent ho hagi vist, les xifres són les que són i el resultat és tan bo, que el que interessa és replicar-ho amb altres edificis.

Què creu que s'ha de fer perquè tothom sigui eficient i respectuós amb el medi ambient?

Primer s'ha d'explicar que la calefacció no és un mal necessari que ens costa molts diners a l'any i l'hem de tenir sí o sí. Nosaltres no volem tenir calefacció, sinó no tenir fred, per tant si aconsegueixes obtenir la temperatura de confort sense necessitat de consumir tant, és molt més econòmic i més eficient. Es tracta d'explicar a la gent que es pot construir d'una altra manera, podem fer que els edificis no consumeixin pràcticament calefacció i tenir a l'interior un confort molt més elevat que els que sí que gasten calefacció perquè tenim la temperatura més uniforme, més confortable i no tenim les habitacions que sempre estan més fredes. Això no passa en aquests pisos, tenen una temperatura més uniforme.

A Andorra hi ha més edificis eficients o en procés de ser-ho?

Nosaltres estem treballant amb diversos projectes i execucions d'edificis que s'estan reformant i s'estan seguint amb aquests criteris, i estem aconseguint resultats tan interessants com aquest.

stats