Publicitat
Publicitat

Augment de temperatures, disminució de les precipitacions

El director de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA), Marc Pons, posa en relleu els reptes als quals caldrà fer front respecte del canvi climàtic

A curt termini (període comprès entre el 2021 i el 2050) les temperatures a Andorra poden incrementar-se entre 1,3 i 1,7 graus centígrads respecte al període 1975-2005. Això pot anar acompanyat d'una disminució del 3% de la precipitació respecte al mateix període esmentat. Així ho ha exposat el director de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA), Marc Pons, en la 29a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent.

Aquest fenomen anirà acompanyat, tal com ha remarcat Pons, de l'increment progressiu dels dies anormalment càlids a l'estiu i una major freqüència de les onades de calor i també d'una disminució progressiva dels dies anormalment freds i gèlids, tal com es pot observar de l'anàlisi dels diferents models regionals.

Aquests mateixos models també posen en relleu que a mitjà termini (2041-2070) s'espera un increment de les temperatures d'entre 1,7 i 3 graus centígrads mentre que a llarg termini (2071-2100) l'augment pot oscil·lar entre els 2,2 i els 5,1 graus, sent especialment significatius a l'estiu. I pel que fa a les precipitacions, a llarg termini poden disminuir entre un 2% i un 5% i a llarg termini entre un 2% i un 15%.

Pons, juntament amb la geòloga i doctoranda a l'OBSA Cristina Pesado han fet, a més, una aportació escrita en aquesta diada centrada en la sostenibilitat del recurs hídric i han posat en relleu que malgrat que aquest recurs gaudeix "d'un estat de salut remarcable" el canvi climàtic i la preponderància d'un model socioeconòmic centrat en el turisme "podria posar en risc la futura sostenibilitat del recurs hídric". Així, els experts consideren que a banda d'analitzar com el clima pot afectar aquest recurs també és clau "caracteritzar l'evolució de la demanda" així com també els factors socioeconòmics que generen pressions sobre el recurs per poder dissenyar polítiques adequades a la gestió de l'aigua i estratègies d'adaptació al canvi climàtic.