Societat 28/03/2018

La CASS tancarà les propostes de sostenibilitat de les pensions a finals d'abril

El nombre de cotitzants, tant d'assalariats com per compte propi, ha augmentat respecte l'any 2016

E. J. M.
3 min
Presentació de l'estudi actuarial sobre el sistema de pensions de la CASS, aquest dilluns a la tarda. / E. J. M. (ANA)

Andorra la VellaEl consell d'administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) celebrat aquest dimarts ha debatut les primeres propostes per garantir la sostenibilitat de la branca jubilació, que es van presentar fa unes setmanes davant del Consell General. La previsió és que les propostes es tanquin i s'aprovin en el pròxim consell d'administració de la CASS, previst per a finals del mes d'abril, i es puguin transmetre a les comissions legislatives corresponents del Consell General perquè les estudiïn.

El passat 19 de febrer, el president del consell d'administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres; el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado, i un dels coautors de l'estudi actuarial sobre el sistema de pensions i com redreçar-lo, Guillaume Leroy, de l'empresa francesa Actense, van comparèixer davant de les comissions legislatives de Sanitat i Medi Ambient, i de Finances i Pressupost. Les idees principals que es van exposar van ser passar de cotitzar el 12% al 18%, allargar l'edat de jubilació als 67 anys i revisar a l'alça el preu del punt, sense que suposi cotitzar més.

Assalariats i pensionistes

Durant el consell d'administració també es va informar de les dades dels cotitzants i dels pensionistes. Segons les xifres, s'ha constatat que el nombre d'assalariats creix. El desembre del 2017 hi havia 42.509 persones registrades com a assalariades a la CASS, un 3,3% més de les que hi havia registrades el desembre del 2016. A més, la massa salarial declarada durant el 2017 ha estat d'un 3,8% superior a la del 2016.

El nombre de cotitzants per compte propi també ha augmentat. El 2017 va tancar amb 6.236 autònoms, un 6,5% més que el desembre del 2016. De mitjana, el 36,7% gaudeixen de quota reduïda d'autònoms. El nombre d'assegurats indirectes se situa en les 17.104 persones.

Quant als pensionistes a càrrec de la branca general s'han reduït un 1,2% en relació al 2016, amb 2.564 pensionistes al desembre: 2.257 pensionistes d'invalidesa, 306 pensionistes d'orfenesa i una pensió de reversió d'ascendents.

Pel que fa a la branca jubilació, el consell d'administració de la CASS ha informat que l'augment del nombre de pensionistes en relació al 2016 ha estat del 2%, amb 12.200 pensionistes al desembre del 2017: 10.575 pensionistes de jubilació i set capitals de jubilació, i 2.979 pensionistes de viduïtat, de les quals 74 de temporals.

La taxa de dependència en el mes de desembre del 2017 és de 3,87 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació.

Ingressos i despeses

Durant el 2017, els ingressos per cotitzacions de la branca general s'han incrementat un 11,3% per les cotitzacions d'assalariats i comptes propis respecte l'any 2016, amb un total de 110,3 milions d'euros. El total d'ingressos per cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) ha estat de 8,2 milions d’euros.

Les despeses de prestacions de la branca general han augmentat un 5,1% respecte el 2016. Les despeses de prestacions sanitàries han estat de 91,1 milions d'euros, és a dir, un 4% més respecte l'any anterior, i les despeses de prestacions econòmiques (baixes, pensions d'invalidesa i pensions d'orfenesa) han estat de 58,2 milions d’euros, és a dir, un 2,3% més respecte l'any 2016.

Quant a la branca jubilació, els ingressos per cotització han crescut un 3% respecte l'any anterior. Els ingressos totals per cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi han estat de 128 milions d’euros, i per cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) han estat de 3,3 milions d’euros. Durant el 2017, el Govern ha transferit 4,7 milions d'euros per finançar pensions no contributives.

Les despeses de prestacions de la branca jubilació també han augmentat: un 4,7% més respecte l'any 2016. Les despeses de les pensions contributives han estat de 82,9 milions d'euros, és a dir, un 5,6% més respecte l'any 2016; en canvi, les despeses de les pensions no contributives han disminuït un 8,8% i han estat de 4,7 milions d'euros (s'han reduït perquè amb la nova legislació de serveis socials i sociosanitaris, el Govern es fa càrrec directament de les pensions no contributives, és a dir, de les pensions de solidaritat de la gent gran).

Altres acords

D'altra banda, durant el consell d'administració de la CASS d'aquest dimarts també s'ha tancat, a petició del SAAS, un acord amb l'Agrupació Mèdica i Quirúrgica per a l'atenció de referència en les especialitats d'otorrinolaringologia i al·lergologia a l'Institut Universitari Quirón Dexeus, un servei al qual es podrà accedir mitjançant la prescripció dels especialistes del país.

La CASS també vol cobrir una vacant a infermeria al departament de prestacions, contractar un/a tècnic/a administratiu/va per un període de dos anys ja que es preveu un augment en el nombre de sol·licituds de pensions a resoldre i encara no s'ha acabat el desenvolupament de l'automatització parcial dels càlculs de pensions, i s'ha aprovat la licitació del seguiment de l'estudi de satisfacció dels afiliats i declarants de la CASS.

stats