Publicitat
Publicitat

Casadevall destaca l'estreta relació entre el Tribunal d'Estrasburg i el Comitè contra la Tortura

Durant la celebració del 25è aniversari del Comitè, el magistrat andorrà ha explicat que els informes que emet serveixen per elaborar sentències i lluitar contra els tractes inhumans dels detinguts

El vicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall, ha destacat l'estreta relació entre el Comitè per la prevenció de la tortura i els tractes o penes inhumans o degradants (CPT) per protegir els drets de les persones, sobretot en els casos de detinguts. Durant la conferència organitzada amb motiu del 25è aniversari del CPT, Casadevall ha citat diverses sentències en què el Tribunal d'Estrasburg recull les observacions i les recomanacions del Comitè i en subratlla el "solapament positiu" d'ambdues institucions.

El Comitè contra la Tortura del Consell d'Europa celebra aquest 2015 el seu 25è aniversari. Per celebrar-ho ha organitzat aquest dilluns una conferència internacional per examinar els reptes per la prevenció dels maltractes i la tortura a Europa. Així mateix, es tracta d'avaluar el treball desenvolupat pel CPT en aquest temps.

Hi han participat més de 200 advocats, especialistes de la salut i psiquiatres, així com representants de les entitats de control nacionals i internacionals, membres de la societat civil i governants dels 47 estats membres del Consell d'Europa. Entre els ponents de la inauguració hi ha el vicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall.

En aquesta intervenció, Casadevall es va centrar en la protecció dels drets dels detinguts i la influència de les visites i els informes dels especialistes del CPT en l'elaboració de sentències del Tribunal d'Estrasburg. I és que aquesta interrelació entre ambdues entitats fa, segons el magistrat andorrà, que siguin "complementaries".

Així, el vicepresident del Tribunal exposa diverses sentències sobre tractes inhumans i degradants en casos de confinament a les presons o les condicions de vida en centres sanitaris de Rumania, però també més propers com la qualitat dels exàmens forenses de les persones sota custodia en règim d'incomunicació a Espanya per tal d'evitar abusos, entre altres.

Els informes del CPT, diu Casadevall, són fonts "de primer nivell" per la Cort per il·luminar els fets que han de prendre en consideració i l'elaboració de normes sobre temes que cal regular. El magistrat afirma que els informes es prenen en consideració d'una manera o altra i que l'abast del material s'estén amb la mateixa intensitat que s'enforteix la relació entre ambdues entitats amb cada resolució o sentència.