Publicitat
Publicitat

La modificació del Codi de relacions laborals s'entrarà a tràmit a finals d'any

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha presentat les línies estratègiques del seu ministeri per a aquesta legislatura

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha presentat aquest dimarts les línies mestres que seguirà en els propers quatre anys, tenint en compte les diferents àrees que engloba el seu ministeri i segons ha destacat, "posant les persones al centre".

Pel que fa a les accions en l'àmbit de la salut, la prioritat és impulsar el Pla de Salut d'Andorra 2020, el que suposa un abordatge integral des de la prevenció fins a la recuperació de malalties oncològiques, diabetis o salut mental. A més a més, es pretén portar a terme el desplegament del Model Andorrà d'Atenció Sociosanitària (MAAS), amb la implementació de la figura del metge referent o de la Història Clínica Digital d'Andorra. La gestió del sistema es veurà enfortida pel desplegament i millora del marc de regulació, ja que segons Ferrer, "s'ha d'aconseguir que el sistema sigui sostenible però hem de donar servei i un bon nivell de qualitat de vida".

Al mateix temps, el Ministeri treballarà en el desplegament de la llei de serveis socials i sociosanitaris amb l'elaboració d'un Mapa Sociosanitari, promovent un accés equitable a les prestacions. El principal objectiu de l'àmbit d'Afers Socials se centrarà en la posada en marxa de la Comissió Nacional de Benestar Social (CONBS), la Comissió de Participació d'Entitats Cíviques (COPEC), i la creació conjuntament amb els comuns de les respectives comissions tècniques comunals de Benestar Social. Una altra de les qüestions que es materialitzaran en la present legislatura és l’execució d’una auditoria bianual que asseguri l’eficàcia i l’eficiència dels serveis socials.

En referència a l'àmbit de l'ocupació, la ministra ha anunciat que a finals d'any o principis del 2015 està previst entrar a tràmit parlamentari la modificació del Codi de relacions laborals, "per buscar tendències més modernes". En aquest sentit, Ferrer ha explicat que "possiblement acabi sent una proposició de llei i no un projecte". Tanmateix, una altra de les principals accions és promoure un marc regulador de l'ocupació i dels programes i polítiques actives d'ocupació.

Pel que fa al Servei d'Ocupació, es pretén millorar la coordinació amb la resta de serveis i actors que intervenen en els programes, i apropar el servei al món empresarial, ja que segons la ministra, "de vegades no podem satisfer les seves necessitats". Per aquest motiu, s'està treballant en un informe per determinar "què s'està fent, com s'està fent i què s'ha de fer al Servei d'Ocupació", segons la secretària d'Estat d'Ocupació, Cati Juan, present a la roda de premsa, ja que diu, que "cal una reconversió del servei".

A causa de la situació que travessen col·lectius com ara els majors de 50 anys, aturats de llarga durada, o joves que acaben de finalitzar els seus estudis, està previst crear nous programes ocupacionals específics. Igualment, també es potenciarà la inserció sociolaboral efectiva de les persones amb diversitat funcional.

Pel que fa a l'àmbit de les competències i transferències, no s'ha creat una cartera específica, tot i que Rosa Ferrer liderarà aquestes accions. La ministra pretén reprendre l'acord institucional de l'abril del 2014 i desenvolupar-lo sense modificar el marc constitucional.

Està previst que en la propera reunió de cònsols hi participi la ministra, junt al cap de Govern, Toni Martí, per plantejar aquest acord. Ferrer confia en l'actitud positiva de tots els cònsols i la seva voluntat de consens.