Detectat un cas de galteres a l'escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp

Des de Salut s'ha fet arribar una carta als pares amb recomanacions i explicacions sobre la malaltia

L’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del Govern ha fet arribar una carta als pares dels alumnes de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp alertant-los que s’ha confirmat un cas de galteres en un alumne del centre. En la missiva es recorda que aquesta és una malaltia contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides i que això va acompanyat sovint de febre i dolor a la zona inflamada. També es posa en relleu que normalment es tracta d’una malaltia benigna però que de vegades pot suposar complicacions, sobretot entre els adults, sent les més freqüents la inflamació dels testicles o dels ovaris.

Segons es recorda des de l’àrea de Prevenció de l’executiu, la prevenció d’aquesta malaltia es fa a través de la vacunació. A Andorra forma part del calendari de vacunes, subministrant-se als dotze mesos i als tres anys, la qual cosa ha fet que gairebé no es detectin casos. Així, es demana als pares que verifiquin que els seus fills han rebut les dosis pautades, demanant ajuda, si cal a la mateixa àrea de salut, a la xarxa del centre d’atenció primària, al servei de Salut Escolar o bé amb el metge de capçalera. Si es comprovés que en falta alguna, es recomana administra-la “el més ràpidament possible”.

La carta afegeix que, si es presenta simptomatologia compatible amb aquesta malaltia, cal anar al metge i es recorda que entre l’exposició al virus i l’inici de la malaltia poden passar entre 12 i 25 dies.