Publicitat
Publicitat

Escaldes i Sant Julià realitzaran durant tot el dijous analítiques d'aigua per determinar la seva potabilitat

Els resultats d'aquestes analítiques determinaran si els llindars de terbolesa s'adeqüen a les xifres que estipula la normativa vigent

Després de confirmar el restabliment de la xarxa de servei d'aigua a Escaldes, excepte per a ús de boca, entre les nou i les deu de la nit d'aquest dimecres, el president del consell d'administració de CAPESA, Eduard López, ha explicat que a partir de dijous es realitzaran analítiques de l'aigua durant tot el dia per calcular el seu llindar de terbolesa i conseqüentment procedir a confirmar, o no, la seva potabilitat. Paral·lelament, durant tot el dijous, Sant Julià també realitzarà analítiques a les seves captacions, ja que malgrat no haver tallat el subministrament d'aigua com a Escaldes, sí que s'ha prohibit expressament el seu consum.

El president de CAPESA ha detallat que tot i restablir el servei, "cal tenir molt en compte que l'aigua no és apta per a l'ús de boca", i per tant, ha assegurat que fins que aquestes analítiques no ofereixin uns paràmetres de potabilitat que estiguin dins dels llindars que marca la normativa, "no podrem anunciar que l'aigua ja és apta per al consum humà".

En relació amb les xifres que determina la normativa de salubritat, el president de CAPESA ha explicat que en el moment que es va produir l'incident es va arribar a superar el llindar de terbolesa permès (1 mt1) en gairebé 1000 unitats i ha precisat que actualment aquesta xifra ja ha disminuït fins als 10mt1 i s'espera que la tendència es mantingui a la baixa durant les pròximes hores. Per tant, des de CAPESA s'ha concretat que tot i presentar un llindar de terbolesa bastant superior al que marca la normativa, després d'obtenir l'autorització per part del ministeri, "hem decidit restablir el servei per permetre l'ús de l'aigua per temes d'higiene i neteja, però en cap cas per al seu consum".

La solució passa per la construcció del nou dipòsit

Tant des del Comú d'Escaldes com des de la mateixa empresa que s'encarrega del subministrament de l'aigua existeix un neguit perquè es puguin formar torrentades similars a la succeïda aquest dimarts a la conca de Claror cap a Perafita. Per aquest motiu, el president de CAPESA, Eduard López, ha assegurat que amb la construcció del nou dipòsit, iniciada ara fa quinze dies aproximadament al Prat de la Cirera, se solucionaran aquests problemes de subministrament, ja que "ens permetrà disposar durant un o dos dies d'un estocatge d'aigua apta per al consum humà". En relació amb la construcció d'aquest nou dipòsit, que tindrà un termini d'execució d'unes dotze setmanes, el president de CAPESA ha detallat que tindrà un cost d'1,2 milions d'euros i oferirà una capacitat de 2500m3, una xifra molt superior als 700m3 que permet el dipòsit actual.