Societat 27/01/2016

Francesc Robert: "És un guany moral, però també un guany democràtic de tota la societat"

L'exdirector d'RTVA celebra que la Batllia consideri que el seu acomiadament va ser discriminatori i que l'ens li hagi de pagar els salaris de tot el que li quedava de contracte

C.g.
2 min
Francesc Robert i el seu advocat, Xavier López, el dia que van entregar la demanda / ANA

Andorra la VellaLa Batllia ha donat la raó a Francesc Robert, exdirector de Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA), en la seva demanda per acomiadament improcedent presentada l'abril del 2014. Mentre dirigia l'ens públic va rebre la carta d'acomiadament del Govern (en una decisió personal de Toni Martí), sense motius justificables al seu parer, i poc després d'unes declaracions que el periodista va realitzar al programa 'El matí' de Catalunya Ràdio. Durant l'entrevista que li va fer Mònica Terribas qüestionava la salut democràtica del país i la seva maduresa, per no poder aprovar lleis davant l'amenaça d'un dels dos caps d'Estat. Robert es referia a temes com l'avortament o el matrimoni gai, i el paper del copríncep episcopal.

Més de dos anys després, la Batllia s'ha pronunciat a favor de Francesc Robert, considerant que l'acomiadament va ser discriminatori. Davant aquesta resolució, l'exdirector d'RTVA s'ha mostrat molt satisfet ja que "s'ha restablert el meu honor" després que se'l tractés "de males maneres". A més, ha assegurat que el posicionament de la Justícia representa també un "guany democràtic, dels periodistes i de tota la societat", a favor "de la llibertat d'expressió" i en contra de les decisions preses "arbitràriament".

A la sentència es deixa clar que, amb les lleis a la mà, no es podia destituir per manca de confiança, tal com va justificar Toni Martí, a un director d'una societat anònima, no considerat càrrec de confiança i regit per les lleis de la televisió pública. Aquestes mateixes lleis també exposen, diu la batlle, que només es pot acomiadar aquesta figura directiva per una mala gestió o per establir relacions laborals amb altres mitjans de comunicació.

Pel que fa a les conseqüències de la sentència, es condemna a RTVA a pagar els salaris a Robert que li quedaven per contracte, el qual expirava al final de la legislatura. És a dir, el salari durant un any i dos mesos. Robert cobrava uns 65.000 euros anuals. Amb tot, però, a la quantia total se li han de restar els 18.000 euros que ja va cobrar en concepte d'indemnització i els salaris percebuts per compte aliè durant aquests catorze mesos.

Robert s'ha mostrat "molt content d'haver guanyat aquesta primera part del partit". És conscient, ha afegit, que RTVA presentarà recurs (té 13 dies hàbils per fer-ho), i que se li pot revocar la sentència. Amb el que no se li ha donat la raó és amb la demanda de tornar al seu lloc de treball. La Justícia ho justifica perquè el mandat ja s'ha esgotat.

El Govern confirma que es recorrerà la sentència

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha indicat aquest dimecres a la tarda que, tal com és habitual, el Govern assumirà la sentència dictada per la Batllia, tot i que ha anunciat que, tal com es fa habitualment quan es perd un cas en primera instància, hi ha la intenció de recórrer la sentència en segona instància.

stats