Govern i comú d'Encamp col·laboren en el cribratge al Pas de la Casa

Noranta-sis voluntaris del sector hoteler, comercial i de la restauració posen a prova l'impacte del turisme en la circulació de la Covid-19

El Govern està duent a terme durant aquest dijous les proves de TMA als treballadors del sector hoteler, comercial i de la restauració del Pas de la Casa que s’han ofert voluntaris, per tal de determinar l’impacte del turisme en la circulació del SARS-CoV-2 en una població recentment exposada, per la reobertura de la frontera francoandorrana.

Aquesta acció, inclosa en el dispositiu conjunt entre l'executiu i el comú d’Encamp de reobertura de la frontera, es realitza a les instal·lacions del Centre esportiu del Pas de la Casa, informa el comú encampadà en un comunicat. Des del Servei de Circulació s’han gestionat les inscripcions de les 96 persones que s’han prestat voluntàries per a fer la prova, després del contacte realitzat amb els agents econòmics i socials del Pas que han col·laborat en la difusió.

Des de l'1 de juny s’estan duent a terme diferents mesures incloses en el dispositiu conjunt entre el Govern i el comú d’Encamp per tal d’assegurar l’arribada de turistes i visitants a través de la frontera francoandorrana amb seguretat, per exemple amb l’increment dels efectius de policia i agents de circulació, senyalitzacions especials i fins i tot amb la incorporació d’un grup d’informadors del comú que vetlla per recordar les mesures sanitàries a seguir com per exemple l’ús de les mascaretes.

Des del comú es valora "positivament" aquesta acció de cribratge que "permetrà fer un seguiment continu" per poder avaluar les mesures aplicades.

Cribratges a les escoles 

D'altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest dijous que, a partir de la setmana vinent, es començarà a fer un cribratge a tots els usuaris de la residència l'Albó i també a les escoles, tant als alumnes com al professorat. "Creiem que és una bona estratègia", ha indicat, assegurant que "haurem de ser molt vigilants" de cara al que pugui passar en el futur. Benazet ha recordat que, de moment, s'està donant prioritat a aquells col·lectius més exposats, com són els infants, que passen de "l'aïllament absolut" a conviure amb més persones en un espai tancat. En aquest sentit, ha destacat el model dels grups de convivència per detectar més ràpidament els contactes d'un possible cas positius.

El titular de Salut també ha explicat que al cribratge que s'ha iniciat aquest dijous al Pas de la Casa, no s'ha detectat, de moment, cap cas positiu, tot i que "és un resultat molt preliminar i amb una mostra encara petita". Tot i això, ha reconegut que al llarg de la jornada d'aquest divendres ja es podran oferir més detalls sobre els primers resultats fets gràcies a les màquines per fer proves TMA cedides per la farmacèutica Grifols.