El Govern i Encamp signen un acord per potenciar la Ruta dels Orris

L’objectiu, donar un impuls a la parròquia encampadana dels del punt de vista turístic

La ministra en funcions de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, han signat aquest divendres un acord de col·laboració per al desenvolupament del projecte de la Ruta dels Orris i els treballs arqueològics i de posada en valor del presumible túmul/Dolmen, que pot ser, si es confirma, una troballa de gran importància per a la prehistòria d’Andorra.

El conveni neix de la voluntat de donar continuïtat al projecte, iniciat l’any passat, amb l’objectiu donar un impuls a la parròquia encampadana dels del punt de vista turístic, posar en valor una part important de la seva arquitectura vernacular i afavorir la preservació i la difusió d’una mostra excel·lent del patrimoni natural, històric i cultural del Principat, així com la preservació dels jaciments per a les generacions futures, tal com estableix la Llei del patrimoni cultural d’Andorra.

Les tasques a desenvolupar se centraran en l’est de la parròquia encampadana: la vall dels Cortals, la plana del Cubil, la Coma d’Encenrera i la part inferior del cercle dels Pessons, a través d’un circuit de 12 km. amb tres accessos diferents. En aquest sentit, l’acord estima que les actuacions previstes es portaran a terme entre el 2019 i el 2025 amb un cost total d’uns 400.000 euros. Paral·lelament, es procedirà a l’excavació de les restes funeràries prehistòriques del túmul/dolmen per un valor estimat de 200.000 euros, en cas que se’n confirmi la certesa.

Les accions principals del conveni abastaran la recerca i la posada en valor dels orris d’Encenrera, Emportona i de l’estany Forcat a través de treballs d’excavació arqueològica i de reconstrucció, el manteniment del ja reconstruït orri del Cubil, la conservació i la senyalització, a través de la instal·lació de panells informatius, dels orris del Vell, Enradort i Alt i Baix de la Collada d’Enradort, així com l’excavació i la posada en valor del presumible dolmen.

El conveni inclou que en totes les intervencions de conservació, restauració o d’interpretació arquitectònica de les estructures es prioritzi la utilització de materials i tècniques constructives originals. A més, es preveu que les actuacions d’informació i senyalització de la ruta es realitzi amb rètols i marques que han d’assenyalar tant el recorregut com els orris i el presumible dolmen. Tanmateix, s’inclou el desenvolupament d’un programa de difusió i didàctica per transmetre-la a la societat.

Les accions conjuntes entre el comú i el Govern relatives a la Ruta dels Orris es van iniciar fa més d’una dècada, quan es va signar el primer projecte de col·laboració per a la intervenció d’excavació arqueològica i reconstrucció de l’Orri del Cubil (anys 2008-2010). Des de llavors s’han fet diverses campanyes més d’excavació als orris d’Emportona i Encenrera. La darrera, l’any passat, va derivar en una de les troballes més significatives, la de l’estructura que, a priori, sembla correspondre a un dolmen. Es tracta d’un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l’acumulació d’un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de gran tamany que podrien configurar la coberta de la cambra. Fins a dia d’avui, no s’havia trobar res similar a Andorra, tot i que es tracta d’un fenomen recurrent arreu del Pirineu i en llocs propers com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya o el Pallars Sobirà.

Aquest descobriment seria de gran importància per al coneixement arqueològic del país, alhora que es pot integrar com un element destacat dins la Ruta dels Orris.