Publicitat
Publicitat

El Govern diu que encara hi ha possibilitats de restablir la confiança amb BPA

Cinca diu que s'han fet els passos per garantir als clients el servei mínim per "anar trampejant la situació"

 

El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que el Govern fa els passos necessaris per mantenir l'operativa de la BPA i el servei de l'entitat per garantir que tots els clients puguin tenir "el servei mínim necessari per poder anar trampejant la situació". Ha remarcat que és una situació transitòria i que s'espera trobar la solució més escaient.

A més, ha indicat que la reacció dels mercats va ser "fulminant i immediata", però que era absolutament previsible. Així, ha assegurat que era molt important actuar immediatament per tenir possibilitats de restablir la confiança de l'exterior amb l'entitat, una possibilitat que hores d'ara el Govern encara creu possible.

Després que els clients de Banca Privada d'Andorra hagin començat el matí amb llargues cues a les oficines i amb les limitacions imposades per l'INAF en 2.500 euros setmanals, el ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, una vegada més en un acte sense acceptar preguntes.

Cinca ha indicat que des de l'anunci del FinCEN, la primera prioritat del Govern, l'INAF i la UIFAND ha estat garantir l'operativa de l'entitat i preservar els interessos dels clients, alhora que protegir la plaça financera andorrana. Així, ha destacat les mesures preses per l'INAF com a "inèdites i contundents" i ha assegurat que calia anticipar-se a la reacció ja esperada dels mercats internacionals, que era l'aïllament de BPA dels mercats financers internacionals per la pèrdua de confiança en l'entitat.

No obstant, Cinca assegura que "encara tenim" possibilitats de restablir la confiança i mantenir portes obertes "per sortir airosos de la situació en què ens trobem". I ha afegit que "calien mesures per tenir possibilitat de garantir i preservar els interessos dels clients i el valor de l'entitat, i alhora protegir la plaça financera d'Andorra.

Actualment, els esforços del Govern estan abocats a restablir la confiança amb l'entitat, i per això s'han pres les mesures extraordinàries que ha publicat el BOPA aquest dilluns. En aquest sentit, Cinca ha recordat que consideren absolutament necessari mantenir l'operativa del banc per restablir la confiança en l'entitat. Així, ha remarcat que s'han pres les mesures per garantir "el servei mínim necessari per poder anar trampejant la situació", que assegura que és "transitòria".

Des del Govern també han volgut deixar clar que l'origen de la situació són les sospites de males pràctiques "d'uns pocs dirigents" d'una entitat bancària, i que no afecta ni a la resta d'entitats ni "al bon fer de la immensa majoria de treballadors de BPA", a qui Cinca ha volgut reconèixer la bona feina durant aquests dies.

Finalment, Cinca ha parlat de la necessitat d'unió de les forces polítiques i també del sector financer, i ha assegurat que és així, i que el cap de Govern informa regularment els caps de l'oposició sobre els esdeveniments. De fet, aquest mateix dilluns, poc abans de la compareixença del ministre s'ha celebrat una reunió a la que han assistit Josep Pintat, Pere López, Miquel Aleix i Víctor Naudi.

Etiquetes