Societat 06/03/2019

El Govern aprova el reglament que garanteix les últimes voluntats

Determina instruccions com no perllongar de manera artificial la vida amb tècniques de suport vital ni teràpies que ja no siguin útils

B. N.
3 min
El ministre en funcions, Jordi Cinca, i el secretari d'Estat de Salut en funcions, Joan León. / B. N.

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat el reglament que regula el funcionament del Registre Nacional de Voluntats Anticipades. Aquesta normativa desplega l'acompliment de la Llei del 2017 de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i de la història clínica així com de la Llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang, aprovada el desembre al Consell General.

Tal com ha explicat el secretari d'Estat de Salut en funcions, Joan León, el reglament ha de facilitar el coneixement de l'existència dels Documents de Voluntats Anticipades (DVA), així com l'accés i la consulta per part dels professionals sanitaris responsables de l'assistència. Els DVA inscrits al registre s'incorporaran a la història clínica compartida de l'usuari. El reglament desenvolupa el procediment d'inscripció al Registre Nacional de Voluntats Anticipades mitjançant sol·licitud d'inscripció que es presenta a Tràmits i resolució de la inscripció per part del responsable del registre.

El Registre Nacional de Voluntats Anticipades, adscrit al ministeri de Salut, es va crear a partir de l'aprovació el 2017 de la Llei de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica, com a registre on s'inscriuen els documents de voluntats anticipades. El Document de Voluntats Anticipades (DVA) és l’eina que serveix per donar a conèixer els desitjos i voluntats de la persona perquè, en un futur, davant de determinades situacions sanitàries en què no estigui en condicions de poder expressar la seva voluntat, els professionals sanitaris que l'assisteixin puguin tenir-los en compte i aplicar-los en la mesura que sigui possible. Entre els exemples de situacions sanitàries hi ha l'estat vegetatiu crònic, la malaltia terminal, l'agonia o un estat avançat de demència.

El DVA poden determinar instruccions com no perllongar de manera artificial la vida amb tècniques de suport vital com la ventilació mecànica o la reanimació cardiopulmonar, no rebre tractaments de suport ni teràpies que ja no siguin útils o demanar l'administració de fàrmacs per pal·liar al màxim el dolor i patiment. Aquest document també és un instrument per donar a conèixer instruccions o indicacions de la persona perquè es tinguin en compte amb posterioritat a la seva mort.

En aquest sentit, i tal com preveu la Llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang, l'oposició al consentiment presumpte per a la donació d'òrgans i teixits un cop difunt es pot expressar a través d'aquest document del qual s'ha de deixar constància davant d'un notari per escrit i amb tres testimonis majors d'edat. Així mateix i per facilitar els tràmits, es posarà a disposició dels usuaris un model orientatiu de DVA.

Qualsevol ciutadà de setze anys o més pot emetre un document de voluntats anticipades. De la mateixa manera, té dret a designar un representant com a interlocutor amb el metge o l'equip sanitari perquè el substitueixi i vetlli pel compliment de les voluntats anticipades. El reglament entrarà en vigor el dilluns 13 de maig. No es contempla l'eutanàsia perquè la Constitució recull en el seu article vuitè que reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases.

Reglaments de finances

D'altra banda, el Govern també ha aprovat aquest dimecres dos reglaments de finances que, en paraules de Jordi Cinca, "són necessaris per completar els esforços regulatoris que s'han fet els darrers anys i per l'homologació internacional de la plaça financera andorrana". Es tracta del reglament de conglomerats financers i el de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.

stats