Publicitat
Publicitat

L'Associació de Peruans d'Andorra impulsa el primer fòrum sobre l'emancipació de la dona llatinoamericana

Ha organitzat una trobada a Andorra la Vella amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora

L'Associació de Residents Peruans al Principat d'Andorra (ARPPA), com a integrant de la 'Red Internacional de Mujeres Peruanas' ha organitzat pel proper dissabte 7 de març al vespre el primer fòrum sobre l'emancipació de la dona llatinoamerciana i el seu paper a la societat. L'acte, emmarcat en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que es commemora el dia 8, agruparà a representants de les comunitats peruana, equatoriana, veneçolana i argentina presents al Principat.

El fòrum comptarà, a més, amb la participació de l'Institut de Drets Humans d'Andorra i del Comú d'Andorra la Vella. L'objectiu, tal com ha explicat a l'ARA Andorra el president de l'ARPPA, Lorenzo Castillo, és "lluitar per la defensa dels drets de la dona".

Aquesta xarxa internacional de dones peruanes es va crear en el marc de la cinquena 'Convención de Comunidades Peruanas en Europa', celebrada el passat mes de maig a Andorra la Vella. De moment, al Principat la xarxa ha quallat amb força, tal com explica Castillo, i de fet ja compta amb una coordinadora, Ysabel Hernández Quiroz.

La comunitat andorrana lidera l'expansió de la xarxa

A Andorra, la comunitat peruana "està més organitzada que a altres països europeus" pel fet, precisament, de ser pocs membres. És per això que, tal com ha explicat Castillo, es vol liderar l'expansió d'aquesta xarxa internacional de dones peruanes a altres països del continent. De moment, el mes que ve membres de l'associació d'Andorra ja viatjaran a Madrid per intentar posar les bases per tal que a la capital d'Espanya s'hi estableixi un altre nucli d'aquesta xarxa.

A l'espera que comenci la precampanya al Perú per reclamar el cònsol honorari

D'altra banda, la comunitat peruana d'Andorra segueix insistint en la necessitat de recuperar la figura del cònsol honorari al Principat. Fins fa dos anys i mig, el Perú disposava d'aquesta figura a Andorra, però el diplomàtic es va jubilar i el país sud-americà no ha nomenat ningú per substituir-lo. Aquesta petició ja es va traslladar a l'ambaixador davant la Unesco, Manuel Rodríguez Cuadros, durant la cinquena Convenció de Comunitats Peruanes a Europa, però el col·lectiu encara no ha obtingut resposta.

Castillo ha explicat a l'ARA Andorra que fa uns mesos es va reunir amb el vicepresident del Congrés, i aquest va mostrar la voluntat de posar-hi remei. Tot i això, encarà no han rebut resposta des del Govern peruà, que és qui ha de nomenar el nou cònsol honorari.

En aquest sentit, Castillo ha apuntat que l'abril de l'any que ve hi haurà eleccions al Perú i que la precampanya serà "un bon moment" per mantenir contactes amb els diferents candidats i exposar-los aquesta reclamació. La comunitat també insistirà en la necessitat de signar convenis bilaterals entre el Perú i Andorra en matèries com l'educació, la sanitat o les pensions.

Castillo ha explicat que, actualment, quan els peruans residents a Andorra retornen al seu país, tenen problemes per poder accedir a l'atenció sanitària i a l'educació, i també per cobrar les pensions. A més, la qüestió de l'atenció sanitària també els genera problemes quan viatgen a l'estranger, com a conseqüència de la inexistència d'aquests convenis bilaterals entre el Perú i el Principat. Lorenzo ha destacat, però, que per poder assolir aquests acords, primer caldrà que es restableixi el consolat honorari del Perú a Andorra.