Publicitat
Publicitat

L'acostament a la UE protagonitzarà la 32a Universitat d'Estiu

Saboya ha anunciat que durant la tardor s'iniciarà la segona fase de l'acord d'associació amb la Unió Europea

'Europa: reptes de futur' és el títol de la 32a Universitat d'Estiu d'Andorra que se celebrarà entre el 31 d'agost i el 3 de setembre al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, amb la participació de personalitats de reconegut prestigi que seran els encarregats d'impartir les ponències i participar en els diferents debats.

La negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea centrarà aquesta nova edició, ja que Europa ha estat, al llarg de la història de la Universitat d'Estiu, un tema protagonista, abordant-se des de diferents àmbits.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i el d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han estat els encarregats de presentar aquesta 32a edició, destacant que el principal objectiu, "és fer pedagogia del que representa l'aproximació a Europa des de diferents enfocaments i nivells".

Les jornades estaran dividides en quatre dies, des de les 18 fins les 21 hores. L'acte d'obertura correrà a càrrec del cap de Govern, Toni Martí, i a continuació, el periodista Jean-Paul Marthoz serà l'encarregat de fer la presentació. Les dues ponències del dilluns 31 d'agost seran impartides per Gérard Bossuat amb 'La UE: història i filosofia de la construcció europea', i Justin Greenwood, amb 'Els lobbies i la UE'. Per al dimarts dia 1 de setembre, s'han previst les ponències 'Els europeus i la crisi econòmica: una visió antropològica', impartida per Susana Narotzky, i 'La UE i les relacions transatlàntiques', amb Pierre Defraigne. El tercer dia, Francesc Serra impartirà la conferència 'La UE i els països d'Europa central i oriental', i Joaquim Llimona parlarà d''Andorra i la UE'. Finalment, aquesta edició de la Universitat d'Estiu acabarà amb Sami Naïr i 'La UE i el contorn mediterrani: Orient Mitjà, nord d'Àfrica i Àfrica subsahariana', i Jean-Paul Marthoz parlarà de 'La Unió Europea i els drets humans'.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, ha considerat que "la Universitat d'Estiu és una bona eina per poder desenvolupar reflexions amb un rigor important". Durant aquestes sessions es podrà començar a discutir sobre Europa, les seves problemàtiques, el seu funcionament i com Andorra pot adaptar-se a l'entorn europeu.

La inscripció a la Universitat d'Estiu és gratuïta i oberta a tothom, no és obligatòria però permet obtenir un certificat. Amb el certificat d'assistència –un mínim de set sessions-, poden ser reconeguts crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa Vives.

La segona fase d'acostament a la UE començarà durant la tardor

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha aprofitat la presentació de la 32a edició de la Universitat d'Estiu per anunciar que durant la tardor finalitzarà la primera fase institucional de l'acord d'associació amb la Unió Europea, i s'iniciarà la segona fase, "de temàtiques sectorials, més lligades als sectors econòmics o a les quatre llibertats, com ara la lliure circulació de béns, de persones, de serveis i de capitals", segons ha explicat el ministre.

En el marc de la Unió Europea, Saboya també ha anunciat que està previst poder rubricar l'acord d'intercanvi automàtic durant aquest estiu i procedir a la signatura en els propers mesos.

Pel que fa als esdeveniments més recents que han ocorregut al país, Saboya creu que "han fet que Andorra estigui més preparada per afrontar la situació, ja que havíem iniciat un procés de reformes per poder competir en unes regles de joc homologables". A més, ha afegit que es confirma que "l'únic camí viable per al futur és la idea d'una Andorra capaç de competir dins un marc de regles comunes en molts àmbits".

Tanmateix, el ministre d'Afers Exteriors ha aprofitat per recordar que està previst que el procés de negociació finalitzi en un termini de dos anys.