Publicitat
Publicitat

Medi Ambient insisteix en la mobilitat sostenible a l'estand de la Fira

Des del Ministeri celebren l'èxit dels consells mediambientals entre la població i l'augment dels productors presents al tríptic de Productes Agrícoles i Artesans d'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat, aquest dissabte al matí, l’estand dedicat a l’ecologia domèstica i l’espai de productes locals de la Fira d’Andorra la Vella. És la primera vegada que el Ministeri està present amb un estand propi a la Fira de la capital, i l’han aprofitat per fer actes de conscienciació amb el ciutadà, com ha explicat la ministra Calvó. A l’espai el visitant podrà conèixer els consells de la tercera guia del departament, enguany sobre ecologia domèstica, veure una bicicleta elèctrica o rebre una caixa per fomentar la recollida sostenible. Iniciatives que se sumen a la recollida de mòbils usats que es fa a l’estand d’Andorra Telecom.

La responsable d’Estratègia i Comunicació del Departament de Medi Ambient, Natàlia Rovira, ha assegurat que “hi ha una bona acceptació dels consells mediambientals en general”, però que ara volen focalitzar els esforços en la mobilitat sostenible. En aquest sentit, la ministra Calvó ha insistit en la importància del projecte que s’està treballant amb el Ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions al voltant del transport públic i la bicicleta elèctrica.

“Som molt presents a les escoles a través del Centre Andorra Sostenible però a la Fira ens volíem acostar una mica més a l’adult”, ha explicat la ministra Calvó. Ho ha fet en un estand molt diferent dels de la resta de la Fira d’Andorra la Vella. Es tracta d’un espai amb passadissos fets amb palets llogats i cartells de cartró reciclables. És la proposta del Ministeri per fomentar la vida sostenible.

Per aconseguir-ho, a més, s’ha reeditat una guia amb la col·laboració de MoraBanc que enguany està centrada en l’ecologia domèstica i que inclou aspectes de mobilitat, com la recomanació del vehicle elèctric. És una de les prioritats del Ministeri de Calvó, ja que, com ha informat la responsable d’Estratègia i Comunicació del Departament, Natàlia Rovira, en general “hi ha temes que els tenim bastant assolits”, com el reciclatge, la recollida selectiva, l’estalvi d’aigua, les bosses reutilitzables…

No obstant això el Departament es vol centrar ara a millorar la mobilitat. “Tenim estadístiques que demostren que hi ha un gran percentatge de desplaçaments curts en els fons de vall, per tant la gent hauria de fer l’esforç”, ha afegit Rovira.

Cinc nous productors a l’espai dels productes locals de la Fira

El director del departament d’Agricultura, Landry Riba, ha celebrat el creixement del nombre de productors locals inclosos en el tríptic de ‘Productes Agrícoles i Artesans’ i, tot i que ha insistit que encara hi ha espai per a més expositors a l’espai que se’ls reserva a la Fira, ha previst que si són més i s’ha de canviar el format a una cosa més gran “és una molt bona notícia”.

Riba ha destacat especialment la bona marxa de la carn andorrana, a través de Ramaders d’Andorra en la venda a l’engròs, i des de l’empresa privada Poltrand pel que fa a la venda al detall. Pel que fa als responsables de la trumfa d’Andorra, Sabors i Aromes, ha recordat que “hi ha hagut dificultats”, però tant ell, com la ministra Calvó, han insistit que se’ls està “acompanyant” per tractar d’aconseguir un segell de qualitat, una primera certificació del producte que els permeti rebre subvencions del Govern.

Calvó ha recordat que la producció d’aquestes petites empreses és molt reduïda i, de fet, Riba, ha explicat que és així per una limitació de l’espai i de la temporada al Principat. De fet, la carn d’Andorra, per exemple, només representa el 15% del consum del país. Per això, han insistit en la importància de promocionar els productes nacionals entre la gent de casa, en espais com la 37a Fira d’Andorra la Vella.