Publicitat
Publicitat

Mig miler de funcionaris es plantegen no aportar més diners al pla de pensions públic

Es tracta d'aquells funcionaris que poden optar a prejubilar-se amb una pensió vitalícia d'entre el 50% i el 58% del darrer sou

Mig miler de funcionaris es plantegen no posar més diners al pla de pensions públic, on el Govern iguala la quantitat que cadascú aporta, fins a un màxim del 3% del sou. Es tracta d'aquells funcionaris que tenen més de 55 anys o que en fa 25 que treballen i que poden optar a prejubilar-se amb una pensió vitalícia que oscil·la entre el 50% i el 58% del darrer sou, depenent de quin any s'hi acullin. Així ho ha explicat a l'ARA Andorra un dels portaveus de la Plataforma Sindical i president de l'ABA, Joan Torra.

Inicialment, els funcionaris tenien entès que a aquesta pensió que tenien garantida se'ls hi sumaria el que haguessin aportat al pla de pensions conjunt amb el Govern. Segons ha explicat Torra, ara l'Executiu els ha comunicat que no serà així, i que la pensió vitalícia no es veurà incrementada amb tot el que s'hagi aportat al fons de pensió.

És per aquest motiu que el membre de la Plataforma Sindical ha assegurat que en aquests casos "no comporta cap avantatge participar en el fons de pensió", de manera que aquests 500 funcionaris que hi tindrien dret "s'estalviaran l'aportació del 3% durant tots els anys que encara els falten per treballar".

Aquesta serà una de les qüestions que es tractarà en la reunió que han convocat els sindicats per aquest divendres, on també analitzaran les simulacions de la prestació de jubilació que des d'aquesta setmana ha començat a oferir el Govern. Alguns funcionaris que ja l'han sol·licitat han transmès als sindicats els seus dubtes i dificultats per entendre el document i, en alguns casos, han mostrat indignació, ja que entre d'altres coses, en algunes simulacions hi apareixen pensions més altes que el sou actual del treballador.

Segons els sindicats, alguns funcionaris també han posat en dubte que les simulacions prevegin un augment del salari anual del 2%, tenint en compte que ara els sous estan congelats.

Cinca: "cal tenir clar què és una simulació"

En aquest sentit, el portaveu del Govern i ministre de Finances, Jordi Cinca, ha deixat clar que tots els elements que es fan servir en aquestes simulacions "estan perfectament parametritzats a la llei, més enllà del fet que hi pugui haver algun error, que és un fet que desconec".

En tot cas, el ministre ha posat èmfasi en el fet que "cal que tothom entengui què és una simulació", i que vegi que aquesta "ens permetrà definir alguns paràmetres que ja quedaran fixats".

En aquest sentit, Cinca ha destacat que "el més important és que queda fixat quant cobraran per allò meritat els treballadors que ja estaven a l'administració abans de l'entrada en vigor de la llei". Aquesta simulació, ha afegit, "vol quantificar aquest meritat, però la resta ja depèn de la decisió de cada treballador", en relació a quant vulgui aportar al pla de jubilació.