Publicitat
Publicitat

Moderació del consum elèctric gràcies a la conscienciació i a les mesures d'eficiència

Ho ha explicat el director de FEDA durant la presentació de les activitats que organitza Andorra amb motiu de l'Any Internacional de la Llum

La Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, juntament amb el Govern, el Consell General, FEDA i Andorra Sostenible, han presentat aquest dijous els actes programats per commemorar l'Any Internacional de la Llum, al qual s'hi han adherit més de 85 països arreu del món. L'objectiu és educar els joves i conscienciar la població de la necessitat de dur a terme un desenvolupament sostenible i de la importància de la fotònica –les tecnologies basades en la llum– en les vides dels ciutadans del segle XXI. Aquestes tecnologies han aportat millores en la salut, en les comunicacions, i en les energies renovables, i fins i tot han tingut un impacte en l'art.

El director general de FEDA, Albert Moles, així com la coordinadora de l'Any de la Llum, Natàlia Rovira, han assegurat que ja fa anys que el Govern i els comuns estan aplicant mesures d'estalvi i eficiència energètica. Moles ha afegit que és difícil analitzar com es tradueixen aquests esforços en el consum elèctric anual del país, ja que la seva evolució depèn molt de l'activitat econòmica, de les temperatures i del nombre de turistes. Amb tot, des de FEDA constaten que la tendència comporta una moderació del consum, que es nota sobretot a l'estiu, ja que les administracions i les empreses tendeixen a fer un ús més responsable dels aires condicionats. En canvi, la baixada del consum no es registra tant a l'hivern perquè cada cop hi ha més calefaccions elèctriques.

Les activitats ja van començar fa dues setmanes amb la il·luminació de la façana de Casa de la Vall, i continuaran aquest dissabte amb la celebració de l'Hora del Planeta, una apagada simbòlica dels llums i els aparells elèctrics per reduir els gasos d'efecte hivernacle. Tal com ha indicat el director general de FEDA, a Andorra ja fa uns anys que s'aplica i cada cop té més acollida, no només entre les administracions públiques sinó també entre les empreses privades i els particulars.

El programa d'activitats continuarà amb una exposició que es podrà veure per totes les parròquies fins al desembre, començant per la Massana. A més, cada Comú aprofitarà que acull la mostra, titulada 'La llum: més enllà de la bombeta', per organitzar activitats complementàries relacionades amb l'Any de la Llum. El Centre Andorra Sostenible organitzarà l'1, 2 i 8 d'abril un taller de cianotípia (una tècnica d'impressió amb to blavós), mentre que també s'han inclòs al programa d'activitats la descoberta de papallones nocturnes que s'organitza cada any el CENMA i dues nits d'astronomia al Camí Hidroelèctric d'Engolasters organitzades per FEDA el 23 d'abril i el 12 d'agost.