Mor l'exministre i exraonador del ciutadà Pere Canturri

Tenia 80 anys i ha mort per causes naturals

Aquest divendres al matí ha mort a l'edat de 80 anys l'exministre de Cultura i Afers Socials, exraonador del ciutadà i historiador Pere Canturri. Tal com ha pogut confirmar l'ARA Andorra, Canturri ha mort per causes naturals. El tanatori s'ha habilitat aquest divendres a la tarda a Andorra la Vella i l'enterrament serà diumenge a les 12 del migdia a l'església de Sant Esteve de la capital.

Pere Canturri va estat molt lligat durant tota la seva vida als afers culturals i socials d'Andorra. A banda de ser ministre de Cultura i Afers Socials entre els anys 1995 i el 2000, va ser responsable del Patrimoni Artístic d'Andorra, membre de la Comissió Nacional Andorrana de la UNESCO i també del Consell Assessor del Patrimoni Cultural d'Andorra.

Canturri també va dirigir el servei d'Arqueologia d'Andorra i va descobrir els primers jaciments prehistòrics de les valls del Principat.

Reaccions a la mort de Canturri

L'actual raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, s'ha mostrat "molt trist" per la mort de Canturri. A banda d'haver compartit aquest càrrec, Rodríguez ha assegurat que compartien una gran amistat, "de manera que la tristesa és doble".

Canturri va ser el pregoner de la darrera Festa Major d'Andorra la Vella, i el cònsol major de la capital, Jordi Minguillón ha destacat que aquesta "és una pèrdua molt important per la parròquia, perquè era un home estimat i molt culte".

Tot i la tristesa, però, el cònsol ha assegurat que "ens satisfà pensar que va poder fer el darrer pregó", i ha volgut transmetre el condol "a les persones que se l'estimaven, que eren molts a la parròquia i al país".

"Va ser el millor ministre de Cultura que mai ha tingut Andorra"

L'excap de Govern Marc Forné ha assegurat que Pere Canturri era la persona que més sabia de cultura del país, i ha recordat que l'escriptor Robert Saladrigas, en recollir el Premi Carlemany l'any 1996, va manifestar que Canturri era el millor ministre de Cultura que mai havia conegut. Forné ha recordat que un dels llegats més importants de Canturri és la Llei de patrimoni cultural, que "va batallar per aprovar-la".

Forné ha recordat que Canturri va ser ministre de Cultura i Afers Socials en el seu primer Govern, en el qual eren gairebé tots d'Andorra la Vella i amics seus, "perquè no hi havia gent d'altres parròquies disposada a ser ministre perquè el Govern no tenia aparentment perspecties de durar molt".

L'excap de Govern també ha destacat que era la persona que més sabia del romànic i del neolític a Andorra, del qual va contribuir a descobrir-lo excavant ell mateix a la Margineda i Sant Vicenç d'Enclar, "i això no ho poden dir gaires ministres de Cutura". Forné l'ha definit com a "home de camp" i que s'estimava Andorra la Vella i Andorra. Del seu pas pel Govern, Forné recorda que era una font inesgotable de cultura i de coneixement, i que tots els que conformaven el Govern van aprendre molt ell.