Societat 06/05/2018

Nathalie Rahmstorf: "Els residents estrangers s'orienten cap a l'espanyol i és una llàstima"

L'actual presidenta de l'Aliança Andorrano-Francesa fa balanç dels dos anys de mandat i assenyala les mancances que encara ha de solucionar l'associació

B. N. / M. M.
3 min
La presidenta de l'Aliança Andorrano-Francesa, Nathalie Rahmstorf, en un moment de l'entrevista. / D. R.

Andorra la VellaNathalie Rahmstorf fa dos anys que està al capdavant de l'Aliança Andorrano-Francesa i fa un balanç positiu de la tasca feta. Han augmentat el número de conferències i de sessions de cinema, ofereixen visites en francès al museu Thyssen d'Escaldes-Engordany i realitzen un programa setmanal a Ràdio Nacional d'Andorra, sense oblidar els cursos de llengua. Actualment, els francesos representen el 4% de la població d'Andorra i molts parlen el català malgrat que, com reconeix Nathalie Rahmstorf, alguns dels estrangers que arriben al Principat, no només els francesos, s'encaminen cap a l'espanyol.

Fa gairebé dos anys que va agafar les regnes de l'Aliança. Quin balanç fa d'aquest període al capdavant de l'associació?

El balanç que faig és molt positiu perquè hem desenvolupat els cursos, les activitats i hem mantingut l'esperit de l'Aliança, que és promoure i desenvolupar la cultura francesa però no només en aquest àmbit, sinó també en l'àmbit de la llengua. Aquí fem una acció pedagògica i des de l'existència de l'Aliança aquest ha estat el fil conductor i aquests dos darrers anys hem fet moltes activitats i, a nivell de l'escola de l'Aliança, mantenim el número d'alumnes, cosa que demostra que a Andorra hi ha la voluntat d'aprendre el francès.

Entre alguns dels objectius que va entomar a l'inici del mandat va ser desenvolupar l'escola, seguir programant conferències i potenciar les projeccions de pel·lícules. Ho ha aconseguit?

Sí. A nivell cultural, per exemple, durant aquest any ja hem fet nou conferències, que és molt. Pel que fa a les sessions de cinema i, gràcies a un partenariat amb l'ambaixada francesa, la representació del copríncep i el suport d'Illa Carlemany i de Super U, podem organitzar dues sessions mensuals de cinema. Hem doblat les sessions de cinema. Al mateix temps, treballem estretament amb les institucions andorranes. Hem fet recentment una exposició sobre el diari d'Anna Frank al Consell General i l'any passat vam exposar la de 'Guerrilleros' sobre l'èxode dels republicans al final de la guerra civil espanyola. Ara oferim visites en francès del museu Thyssen a Escaldes-Engordany. El nostre objectiu és un públic ampli, el que viu a Andorra.

Hi ha altres col·lectius de residents francesos, a part de l'Aliança?

Ara som els únics. Hi havia una associació de residents però jo ja no la vaig arribar a conèixer. Volem obrir la cultura francesa a tots els que hi estiguin interessats, sigui quin sugui el seu nivell de francès. Les nostres activitats també van dirigides als escolars dels tres sistemes educatius. Els de d'escola andorrana hi participen i hi són presents. Ens adrecem a un públic ampli i variat.

En què treballa actualment l'Aliança i quins reptes de futur es marca?

Treballem sempre en la mateixa línia: les conferències i les sessions de cinema. També les exposicions. I si les visites al museu Thyssen són un èxit serà una cosa que caldrà reconduir.

Quins canvis creu que s'han d'impulsar perquè França tingui més pes a Andorra i per què creu que l'ha perdut?

Quan vas a un país estranger sempre tens necessitat de trobar una mica les teves arrels. Els francesos representen un 4% de la població a Andorra però, tot i això, la cultura hi és molt present si tenin en compte el nombre de ciutadans originaris de França, però a l'associació hi ha socis que són d'altres nacionalitats, com andorrans, espanyols o anglesos.

Creu que el nivell de francès al país és l'òptim?

Està clar que el francès no es parla al mateix nivell que el català o l'espanyol. Crec que els turistes francesos que venen a Andorra no se senten pas desplaçats. En el cas dels hotels el personal sol ser molt amable i, en el cas que no arribi a dominar perfectament el francès, fa esforços per comunicar-se en aquesta llengua i poder atendre adequadament els clients francesos.

Es necessari parlar català per viure a Andorra?

Hi ha francesos que resideixen a Andorra que parlen català, però el problema no és només amb els francesos, sinó que altres col·lectius de residents estrangers s'orienten cap a l'espanyol i això és una llàstima. En el meu cas jo he preferit el català perquè és una llengua molt maca i semblant al francès.

Hi ha diferència entre la presència de l'Aliança a Andorra i en altres països que no siguin tan pròxims a França?

L'Aliança és present a tots els països però el funcionament i l'estructura acostuma a ser diferent. La nostra és petita però fem un bon treball. En col·laboració amb Ràdio Televisió d'Andorra fem, des de fa un tres any i mig, un programa setmanal a la ràdio. Fem moltes coses.

stats