Ni Festa Major, ni mercats setmanals

La Seu suspèn tots els actes públics pels forts rebrots dels últims dies

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit suspendre tots els actes públics dels pròxims dies, a conseqüència dels forts rebrots de covid-19 que s'han detectat a la ciutat. D'aquesta manera,  queden suspesos els mercats setmanals de dimarts i dissabte i la ciutat no podrà celebrar finalment la Festa Major 2020.

Tot i que fa pocs dies l'Ajuntament va presentar el programa d'actes, amb una trentena de propostes, la greu complicació que hi ha hagut en molt pocs dies de la situació sanitària ha empès a l'equip de govern a anul·lar la celebració. Tampoc es mantenen la resta de propostes culturals i lúdiques que s'havien programat. Tot plegat ho acaba de donar a conèixer l'equip de govern en una roda de premsa celebrada aquest dijous al matí.

Actualment, s'ha explicat,   hi ha tres persones ingressades al Sant Hospital  -totes estables a planta-,  35 casos positius que es troben confinats a domicili i uns 430 contactes estrets d'ells que també estan aïllats. Els principals brots se situen en un bar i en un local d'oci nocturn de la ciutat on hi ha la sospita que es capten clients de prostitució,   tal com avançava aquest dimecres l'Ara Pirineus.

L'alcalde de la Seu d'Urgell,   Jordi Fàbrega, ha dit que davant d'aquestes xifres   cal estar "alerta" i frenar l'activitat social "quan abans millor". Així, ha posat de manifest que per cada cas positiu hi ha, de mitjana, més de deu contactes estrets que s'han hagut d'aïllar, un nombre que considera que és massa elevat. A més, ha insistit a recordar que qualsevol persona pot ser portadora asimptomàtica del virus, motiu pel qual també ha ressaltat la importància que té el fet de complir les normes bàsiques de cara a minimitzar el risc de contagi.

Fàbrega ha explicat que l'augment del risc de rebrot, detectat a partir de finals de la setmana passada, ve motivat, sobretot, per la proliferació de casos en un restaurant i en un local d'oci nocturn on se sospita que es capten clients de prostitució. Tot i això, i en menor mesura, també han aparegut positius en un altre bar de la ciutat. Ara, la clientela habitual d'aquests establiments, entre la qual hi ha alguns residents a Andorra, ja ha estat cribrada i s'està fent el mateix amb la resta de treballadors de bars i pubs de la capital alturgellenca.

A més, des d'aquest dijous,   la recollida de mostres s'està duent a terme en una de les sales del Centre Cívic, la qual va ser cedida a l'Institut Català de la Salut. L'alcalde de la Seu d'Urgell ha dit que, en funció del grau de positivitat de les proves que s'estan fent es plantejaran si convé dur a terme un cribratge massiu a la població o a grups d'edat concrets, com ara els joves. En aquest sentit, ha detallat que en la darrera setmana s'han practicat unes 600 PCR. A més, ha afirmat que de moment no es plantegen aplicar mesures més dràstiques, com ara un confinament selectiu.

Quant al control "exhaustiu" engegat aquest dimecres, destinat a vetllar pel compliment de les mesures de seguretat en els locals de restauració de la ciutat i que va a càrrec de la policia municipal,   en les darreres hores ja s'ha obert alguna acta. A més, els efectius de la guàrdia urbana també han fet el seguiment de tres persones que han d'estar aïllades als seus domicilis, per comprovar que realment estaven a confinades a casa.

Pel que fa a la mitjana d'edat dels casos positius detectats a la Seu d'Urgell, és de 32 anys. Mentrestant, dos dels tres ingressats a la Fundació Sant Hospital tenen més de 70 i 80 anys i n'hi ha un que podria rebre l'alta en les pròximes hores. D'altra banda, l'actual risc de rebrot se situa en 645 a la capital alturgellenca i la taxa de reproducció (Rho) del virus en set dies és de més de tres. Davant d'aquestes dades, Fàbrega, ha assegurat que   és important aconseguir que aquestes xifres tornin a descendir abans de l'obertura dels centres educatius.

Finalment, amb relació a la suspensió de la Festa Major i altres actes culturals previstos en les pròximes setmanes, a més del mercat setmanal, l'alcalde de la Seu d'Urgell ha explicat que aquesta mesura s'aplicarà fins que s'hagi controlat l'índex de risc de rebrot i la taxa de transmissió del virus. Tenint en compte que els resultats de l'aplicació de mesures davant de situacions d'aquest tipus no es veuen fins a un període de deu dies,   de moment s'ha optat per allargar-les durant unes dues setmanes.

Tot i això, Fàbrega ha assegurat que   els actes ja contractats per a la Festa Major es reprogramaran durant la tardor o el primer trimestre de l'any que ve. En aquest sentit, ha destacat l'aposta per la cultura que s'ha fet a la ciutat aquest estiu, tot destacant l'èxit de participació que s'ha assolit i el fet que en aquest àmbit no s'ha registrat cap contagi de covid-19.