Publicitat
Publicitat

Primers casos de processionària

Es recomana vigilar els animals perquè no juguin amb aquestes erugues ja que els pot provocar una greu irritació

Les altes temperatures estan provocant un avançament de les casuístiques que es donen durant la primavera, com és l’aparició de la processionària del pi, una plaga que afecta especialment els gossos, cavalls i altres animals. Així ho han detectat els tècnics de medi ambient dels diferents comuns, dins el pla de seguiment de l’estat dels boscos, segons informa en un comunicat el Comu de la Massana.

“Recomanem vigilar els animals perquè no juguin amb aquestes erugues ja que els pot provocar una greu irritació. En cas d’urticària el més indicat és acudir al veterinari”, explica el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de la Massana, Sergi Gueimonde, que afegeix que “els comuns treballem de forma conjunta en la gestió forestal. La passada tardor i aquest hivern els comuns hem fet varis tractaments contra la processionària. Tot i que el tractament no ha estat generalitzat, esperem que cada cop l’afectació sigui menor”.

Els set comuns busquen la màxima efectivitat en els tractaments contra aquesta plaga que afecta la massa forestal i que té uns efectes negatius a nivell social: a les persones afecta en forma d’urticària però és molt més perillós per gossos, cavalls i altres animals, a més del greuge paisatgístic que comporta. Per això durant la tardor es va realitzar una campanya de fumigació al costat de les carreteres i després s’ha utilitzat els drons, de forma experimental, tractant alguns boscos més allunyats. El resultat de les proves realitzades ha estat força efectiu.

En aquests moments es treballa en la programació de la pròxima intervenció, que es faria de cara a la propera tardor, ja que  a l’hivern la processionària és més resistent i les accions per eliminar-la són menys efectives.

Passat l'hivern, quan pugen les temperatures, les erugues continuen menjant les fulles dels pins i busquen un lloc per soterrar-se, fer la muda i convertir-se en papallona. Fan el recorregut en fila índia i d’aquí ve el nom de processionària. És just en aquest moment quan són més urticants i per tant més perilloses ja que criden l’atenció dels animals domèstics, sobretot de gossos i gats, que els intenten agafar per jugar-hi. L’eruga té uns pèls urticants amb una substància tòxica que és alliberada quan l’animal els toca provocant una greu irritació. En aquest cas cal rentar la zona afectada amb aigua, sense fregar per no alliberar més substància, i adreçar-se ràpidament al veterinari.