Renovació de l'enllumenat de la capital

El nous fanals de led ajuden a reduir els costos econòmics i també impulsen un menor consum d'energia, de gairebé el 30% respecte el 2016

El comú d'Andorra la Vella està impulsant, des de fa gairebé un any i mig, canvis i renovacions de l'enllumenat públic de la parròquia amb el principal objectiu de reduir els costos econòmics i també impulsar un estalvi energètic. Segons ha explicat aquest dilluns al matí el conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, respecte el 2016 l'administració està fent un estalvi de consum d'energia del 30%, el que representa una reducció del consum de gairebé 80.000 kW al mes, i ja s'han aconseguit canviar i renovar prop del 50% de les llums de la capital. 

Un estalvi que s'aconsegueix gràcies a la substitució de la bombeta tradicional per llums led. A nivell econòmic, aquest canvi ha representat un estalvi de 84.000 euros per les arques del comú en el pagament de factures, un estalvi mensual de 7.000 euros. Durant aquest temps, s'han aconseguit renovar els fanals de Príncep Benlloch, Ciutat de Valls, l'avinguda Salou, el carrer Mestre Xavier Plana, a l'avinguda Doctor Mitjavila, el carrer Prat de la Creu i aquest dilluns al matí es feien els canvis al passeig del riu. Alguns d'aquests canvis s'han fet coincidir amb les obres del carrers, com passarà a l'avinguda Tarragona o a l'avinguda Meritxell. A més, en aquest últim carrer esmentat, també s'instal·laran uns sensors perquè gastin menys en hores de poca afluència, amb reguladors d'intensitat.

“Molts barris de la parròquia, com l’avinguda Salou i el barri antic, no s’havien canviat els llums des dels anys 80”, ha comentat Canturri. Abans que acabi el mandat, el conseller ha apuntat que la idea és arribar a un estalvi energètic del 50% i assolir el canvi del 80% de l'enllumenat. Actualment ja hi ha renovats gairebé 3.000 punts de llum, dels 5.883 que hi ha a Andorra la Vella i Santa Coloma. Unes renovacions que, de moment, han costat 280.000 euros i a les quals cada any es destina una partida concreta dels pressupostos.

En paral·lel, en algunes zones, com al carrer del Cedre, també s’han renovat els fanals malmesos per la potassa i els orins dels gossos, perquè tenen la base feta malbé, i s’hi han instal·lat uns de nous amb una base que du un tractament especial de pintura que evita la corrosió.