Tirs preventius d'allaus en vista a la important nevada de les pròximes hores

S'ha activat l'avís taronja per neu, allaus i vent, i s'esperen gruixos entre 30 i 60 centímetres a partir de 2.200 metres

Les estacions d'esquí i Protecció Civil han dut a terme aquest dimarts al matí tirs preventius d'allaus per fer baixar la neu que s'ha acumulat durant la nit en els punts amb més risc d'allaus. De fet, en les darreres 24 hores s'han acumulat 45 centímetres de neu nova a Espiolets (Soldeu) i 55 cm a Sorteny. 

Així, a banda de les actuacions dins dels dominis esquiables, que han provocat desencadenaments controlats amb molta facilitat, els bombers també han provocat desencadenaments a l'allau de Soldeu, per la qual cosa s'ha hagut de tallar la CG2 durant uns minuts i als Basers del Corb de l'accés a Arcalís. També està previst que aquest dimecres al migdia es facin tirs a la zona d'Arinsal.

També per precaució, aquest dilluns es va tancar la carretera de la Coma de Ransol i la carretera de Montaup, les dues a la parròquia de Canillo. Aquest dimarts al matí també s'ha tallat l'accés a Sorteny i al migdia també ha tancat el port d'Envalira a causa de la mala visibilitat durant un parell d'hores per mala visibilitat.

Totes aquestes actuacions s'estan fent preventivament en vista a la previsió de fortes nevades de cara a aquesta nit i dimecres al matí. Protecció Civil ha activat l'avís taronja per neu, allaus i vent, ja que es poden acumular entre 30 i 60 centímetres a 2.200 metres, entre 30 i 40 centímetres a 1.800 metres i entre 5 i 10 centímetres a la cota 1.500, tot i que aquesta previsió anirà en funció de com es refredi l'atmosfera. A més, l'entrada d'aire fred anirà fent baixar la cota de neu, que aquest dimarts se situa entre els 1.500 i els 1.700 metres, i a la nit nevarà a tot el país. Les precipitacions aniran acompanyades amb forts vents que als cims poden superar els 100 km/hora, de manera que, en alguns llocs, les acumulacions de neu poden ser superiors als 60 centímetres. Al fons de vall les ràfegues poden arribar als 80 km/h.

Per tot plegat, el risc d'allaus s'ha tornat a elevar i se situa a nivell 4 sobre 5, de manera que Protecció Civil desaconsella fortament l'esquí de muntanya fora dels itineraris marcats.