Societat 30/04/2024

ANC i Andorra Digital impulsen una plataforma per alertar sobre amenaces en línia

La Malware Information Sharing Platform (MISP), una “eina fonamental per a la prevenció i resposta d’incidents de ciberseguretat a nivell global”

ARA Andorra
2 min
Imatge de recurs

Andorra la VellaL'Agència Nacional de Ciberseguretat d'Andorra (ANC-AD) ha posat en marxa aquest dimarts el Malware Information Sharing Platform (MISP), una plataforma gratuïta i col·laborativa que permetrà les empreses i els usuaris en general compartir informació sobre amenaces cibernètiques. “El MISP s'ha convertit en una eina fonamental per a la prevenció i resposta d’incidents de ciberseguretat a nivell global. La seva implementació a Andorra suposa un gran pas endavant en la protecció del país contra les amenaces digitals”, ha explicat el tècnic de l’ANC-AD, Jordi Ubach.

El MISP, que des d’aquest dimarts està a disposició per a totes les entitas que s’hi vulguin adherir per mitjà d’una sol·licitud, suposa una passa endavant en la detecció proactiva d'amenaces, perquè permet les empreses estar al dia de les últimes amenaces cibernètiques i compartir informació sobre incidents amb altres organitzacions. També significa una resposta ràpida i efectiva, perquè facilita la col·laboració entre empreses i organismes públics per afrontar un incident de ciberseguretat. La

plataforma, a més, ajuda a reduir els costos associats a la gestió d'incidents de ciberseguretat de l’empresa. Més enllà de les empreses, explica Ubach, la Plataforma reporta una sèrie d’advantatges per als usuaris. “Augmenta la ciberseguretat del país, perquè la col·laboració entre tots els actors, públics i privats tant a nivell nacional i internacional, és fonamental per a la protecció del país contra les amenaces cibernètiques”, diu el tècnic de l’Agència, per afgir que el MISP també ofereix informació útil sobre amenaces cibernètiques i consells per a protegir-se a internet. La plataforma està disponible de manera gratuïta per a totes les entitats. Des de l'ANC-AD i Andorra Digital, s’anima a totes les empreses i als usuaris interessats a registrar-se al MISP i participar activament en aquesta plataforma de col·laboració. Enllaç de suscripció per a les entitats.

L’Equip de resposta d’incidents d’Andorra, vehiculat al país a través de l’Agència Nacional de Ciberseguretat, ha estat admès com a membre de la Xarxa Nacional de SOC (Centres d’Operacions de Ciberseguretat) d’Espanya. Aquesta Xarxa, que en castellà respon a les sigles RNS, és un instrument per coordinar la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre tots els centres que s’hi adhereixen, tant públics com privats. El seu objectiu és millorar la detecció i resposta als ciberatacs, per mitjà d’una plataforma que promou la interconnexió i el compartiment d'informació rellevant en temps real. “Ser part de la RNS ens brinda informació privilegiada sobre amenaces actuals i tendències de ciberseguretat. A més, ens ofereix una xarxa de suport ampla i diversa, que pot ser crucial en moments d'urgència o quan es requereixi assistència tècnica especialitzada”, explica el responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat, Jordi Ubach.

stats