Societat 27/02/2022

Els bombers controlaran la planta de reciclatge cremada cada 3 hores

Marsol obre la porta a reflexionar sobre la ubicació d'aquesta mena d'instal·lacions a la muntanya

ARA Andorra
3 min
El fum que provoca l'incendi en una nau industrial de la Comella.

Andorra la VellaEls bombers han abadonat aquest diumenge al migdia la planta de reciclatge de l'empresa L'Home del Sac a la Comella, tot i que, tal com han informat, mantindran guàrdies cada tres hores per remullar els materials que encara fumegen i supervisar al seva evolució. Els membres del cos ja han pogut accedir a l'interior de la infraestructura, de 300 metres quadrats i han detectat que hi havia tres vehicles, toros mecànics pel transport de materials i premses, els quals han quedat completament calcinat per les flames. En referència a la investigació per esclarir que podria haver provocat l'incendi, han manifestat que la policia no iniciarà la investigació fins que abandonin de manera definitiva la instal·lació i donin per conclós l'incendi.

Els membres del cos d'extenció d'incendis i salvament van extinguir aquest dissabte un foc en una nau industrial situada a la zona de la Comella, la qual es dedicava a la gestió de residus de paper i plàstic. Tal com ha detallat el director del cos, Jordi Farré, han rebut l'avís als volts de dos quarts de set del matí alertant de foc a la instal·lació i hi han desplaçat els efectius i les dotacions dels parcs d'Andorra la Vella i de la Massana. Tanmateix, quan el cap de guàrdia, Marc Rogé, ha arribat al lloc dels fets, ha constatat que es tracta d'un incendi "generalitzat" i s'ha sol·licitat l'activació dels efectius del parc de Canillo. "Hem treballat divuit efectius amb set vehicles provinents de tots els parcs del territori, exceptuant el del Pas de la Casa", ha dit.

Farré ha manifestat que, en primer lloc, s'ha dut a terme una acció defensiva "per evitar la propagació del foc cap a la zona boscosa" de la Comella i han verificat que l'incendi no havia afectat cap altra de les instal·lacions adjacents, com és el Centre de Tractament de Residus (CTRASA). A més, en vista de la situació i de l'estat de la nau industrial, "hem valorat la impossibilitat d'entrar a l'interior" i han iniciat les tasques d'extinció des de l'exterior, aprofitant les obertures ja provocades pel foc i amb el suport de l'helicòpter que utilitzen per a sufocar els incendis forestals.

El director del cos també ha indicat que a mig matí la incidència ja estava controlada i s'havia sufocat "gran part del gruix de l'incendi", el qual ha malmès tota la instal·lació, i han continuat amb els treballs exteriors per acabar d'extingir-lo, ja que "encara queden punts calents". Així doncs, esperen que al final del dia "puguem haver remullat amb aigua i escuma tot el material que hi ha a l'interior i donar-lo per extingit sense riscos". Farré ha apuntat que a l'interior de la nau, a banda dels residus, també hi havia camions, els quals "han quedat totalment calcinats per les flames" i ha afegit que la crema dels pneumàtics dels vehicles pot haver estat el motiu de les explosions que han escoltat diversos ciutadans.

Els bombers encara desconeixen les causes que podrien haver provocat l'inici de l'incendi i consideren que seran necessaris diversos dies per esclarir els fets. Tot i això, el director ha puntualitzat que en el fum, molt dens i que s'ha pogut visualitzar des de molts indrets del territori, "no s'han detectat substàncies, o la suficient quantitat d'aquestes, perquè sigui tòxic i tingui afectació per la població".

Per cloure, Farré ha posat de manifest que l'estructura de la nau podria arribar a esfondrar-se donada "tota la temperatura que s'ha recollit" i el material, ferro, amb la qual està construïda. "Podríem pensar que no és segur entrar a l'interior de la nau per la possibilitat que col·lapsi", per la qual cosa, des del cos "no exposarem al personal a cap risc i treballem des de l'exterior".

Per la seva banda, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, qui també s'ha desplaçat fins al lloc dels fets per analitzar la magnitud de l'incendi, ha asseverat que l'incident ha estat "un ensurt important", però "per sort no hi ha hagut danys personals ni a la muntanya i això és important". La mandatària també ha exposat que, tot i que potser ara no seria el moment més idoni, potser "haurem de fer una reflexió sobre la ubicació d'aquesta mena d'instal·lacions tan a prop de la muntanya i del nucli urbà". Per cloure, ha recordat que el darrer foc que es va produir a la zona va ser el 2018 als Serradells.

stats