Societat 18/01/2022

Òmicron ha entrat a 200 aules en vuit dies

ARA Andorra
2 min
Educació i transmissió

Andorra la VellaGovern informa que hi ha 197 aules afectades per la covid des que es van reprendre les classes el passat 10 de gener. N’hi ha 168 en règim de vigilància activa, de les quals, 23 estan totalment tancades. La resta tenen alguna incidència que afecta una part de l’alumnat. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest dimarts que Andorra ha arribat al “punt que amb la variant òmicron tindrà més circulació de virus. Caldrà mirar d’evitar l’efecte amplificador”, ha afegit el dirigent, qui ha insistit que les aules es mantindran obertes amb les mesures aprovades per mirar de frenar els contagis. Una d’aquestes mesures són els cribratges setmanals: aquest dimarts s’han reportat 1.030 tests, amb una positivitat per covid menor al 5%.

El titular de la cartera sanitària també ha fet el punt sobre l'actualització de la situació al país arran de la irrupció de la pandèmia i de l'arribada de la variant òmicron, tot destacant que ara com ara hi ha un total de setze persones ingressades a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, de les quals vuit romanen a planta i la resta a la Unitat de Cures Intensives (UCI), quatre sota ventilació mecànica. Benazet ha posat en relleu que al llarg de les darreres hores s'han pogut desintubar diversos pacients que restaven l'UCI, el que suposa "una excel·lent notícia perquè veiem com la pressió al sistema sanitari s'ha anat reduint". En relació amb els pacients al centre mèdic escaldenc, també ha comentat que tots els pacients que es troben a l'àrea d'intensius tenen la variant delta i que les noves persones que han ingressat a la planta de l'hospital des de dilluns de la setmana passada tenen òmicron, tot i que encara hi ha un gran nombre de pacients amb delta.

Benazet ha manifestat que durant la darrera jornada s'han diagnosticat un total de 402 nous casos de coronavirus entre els ciutadans i nou més entre turistes, els quals cal recordar que han de pagar el cost de la prova. El ministre ha assenyalat que hi ha 4.567 persones amb el virus actiu i que el nombre de ciutadans que han contret la malaltia al país des de l'inici de la crisi sanitària s'eleva a 31.007. Les recuperacions són 26.296 i la xifra de defuncions relacionades amb el virus es manté estable en les 144. A la planta Covid habilitada al centre sociosanitària El Cedre hi resten dos padrins ingressats, ambdós asimptomàtics que evolucionen favorablement "gràcies a l'eficàcia de les vacunes".

Benazet ha celebrat que, tal com va avançar en passades compareixences, tots els ciutadans de fins a 18 anys han estat citats per inocular-se la tercera dosi de la vacuna. "A Andorra hem complert la fita que ens havíem marcat de convocar, quasi vacunar, a totes les persones majors d'edat que ho han desitjat", ha dit, i ha recordat que s'han administrat fins a 34.378 terceres dosis. Per cloure, el ministre ha apuntat que les dades facilitades aquests dies estan condicionades al retard en l'entrega dels resultats, però ha destacat que tenint en compte la situació actual, "si la variant òmicron hagués de tenir impacte sanitari, ja l'hauríem d'haver notat".

stats